Ekosystém hry Arborea bere svým vizuálem dech
Novinka zdroj: Alley Cat Games

Ekosystém hry Arborea bere svým vizuálem dech

1. 2. 2023 9:09 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vydavatelství Alley Cat Games má svůj seznam titulů už opravdu rozlehlý, kdy v něm nalezneme třeba kostkový Dice Hospital či Papírové Doupě: Čmarovné dobrodružství. Velice brzy se ale tento seznam rozšíří o další zajímavý kousek. Je jím hra Arborea od začínajícího deskového návrháře Daniho Garcii (dříve videoherní designér).

Ta minimálně na první pohled rozhodně dokáže zaujmout. Může za to především dle mého názoru přenádherné vizuální zpracování, které okamžitě člověka učaruje a osloví. Po následném větším průzkumu zjistíte, že tento euro titul pro 1 až 5 hráčů v sobě kombinuje worker placement a worker removal, ve kterém hráči budou mít k dispozici sdílené zdroje.

Každý z nich na sebe vezme roli ducha strážce, který má za úkol dohlížet na znovuzrození titulní říše, jejíž ekosystém se jednou za milénium „resetuje“. Své pracovníky tak budete vysílat na jednu z dostupných drah, po níž se postupně budou posouvat. Čím dále se po ní posunou, tím lepší odměny získají při jejich návratu.

Arborea 1 zdroj: Alley Cat Games

Takové cesty každopádně musíte dobře plánovat, protože skrze ně získáte zdroje, s jejichž pomocí stavíte nové biomy ve svém ekosystému. Do něj pak lákáte zvířátka, kdy podle toho, jestli se v nich objevuje jejich oblíbené prostředí nebo kořist, získáváte body. Ovšem body dostanete i třeba za to, že budete generovat zdroje ostatním hráčům.

Do vašich plánů ale také promluví i roční období, díky nimž je možné odemknout různé bonusy na konci hry. O podrobnějším průběhu hry se můžete dočíst v pravidlech hry, které naleznete na její kartě spolu s pravidly pro sólový režim a rozšíření. Celý zážitek si také rovnou můžete vyzkoušet v rámci digitálního Tabletop Simulatoru.

Arborea 2 zdroj: Alley Cat Games

V případě, že vás Arborea zaujala podobně jako autora tohoto článku, můžete právě teď navštívit Kickstarter, kde naleznete její probíhající crowdfundingovou kampaň. Zde projekt vybral zhruba devítinásobek žádané částky, takže na kontě přepočítává lehce přes tři miliony korun a počet podporovatelů překročil hranici 2 500 lidí.

Běžnou verzi hry lze v rámci kampaně získat za zhruba 1 050 korun. Tím se k základní krabici dostanete dříve, než bude vypuštěná do veřejného prodeje. V jejích útrobách naleznete velký hrací plán, 5 hráčských destiček, karty, žetonky a 76 meeplů pro zvířata a obyvatele. Pokud si ale lehce připlatíte a věnujete 1 250 korun, tak dostanete přístup ke speciální kickstarterové edici, která vám přinese odemknuté bonusové cíle, upgraduje vám některé komponenty na dřevěné, a hlavně vám přinese i expanzi Midnight River, která do hry přináší další akce, odměny a komponenty.

Hra by ke svým majitelům měla dorazit během letošního října. Buď si ji můžete nechat dopravit za zhruba 300 korun (VAT je v ceně zahrnutý), nebo si ji zdarma vyzvednout během letošního veletrhu SPIEL v Essenu (platí pro dražší Kickstarter Exclusive Edition). Sluší se ale upozornit, že projekt spadá do rozjetého cyklu „Alley Cat Advanced“ titulů, který se vyznačuje větší komplexností a není tedy zcela vhodný pro začínající a nezkušené hráče.

Nejnovější články