Ekologické vodní kombinování dílků hry Aqua mají na svědomí tvůrci Heat a sedmiletý chlapec
Novinka zdroj: The Op Games

Ekologické vodní kombinování dílků hry Aqua mají na svědomí tvůrci Heat a sedmiletý chlapec

9. 10. 2023 14:48 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vydavatelství The OP Games do svého portfolia získalo docela velkou parybu. Oznámilo, že na trh uvede nádhernou hru Aqua, ve které umisťováním dlaždic tvoříte co nejlepší prostředí pro bujarý mořský život.

Hlavním důvodem, proč se jedná o dobrý úlovek, je návrhář Dan Halstad. Ten patří do studia Sidekick Games, tedy týmu, který stojí za velepopulárním a opravdu vybroušeným závodním herním zážitkem ve formulovém Heat.

Docela zajímavé však je, že na návrhu hry Aqua se současně podílel Halstadův sedmiletý syn Tristan. Právě on svým snem o tom, že se jednou stane mořským biologem, odstartoval vývoj hry. Na pravidlech se následně podílel i zbytek studia Sidekick – Daniel Skjold Pedersen a Asger Harding Granerud.

Titul se díky svým přístupným pravidlům řadí k zástupcům rodinných her. Pod vodní hladinu se ponoří 1 až 4 hráči, již staví s pomocí hexových dlaždic vhodné vodní prostředí.

Aqua zdroj: The Op Games

Každý dílek na sobě nese tři různé barvy reprezentující rozdílné habitaty vhodné pro různé druhy podmořské fauny. Jakmile se podaří v jedné barvě vytvořit hexové políčko, můžete na něj z nabídky umístit zvířátka, jako jsou želvy, klauni očkatí či krabi, kteří přináší vítězné body.

Když se vám tímto způsobem povede vytvořit větší prostor stejné barvy o čtyřech nebo více sekcích, vznikne útes, který zdvojnásobí bodovou hodnotu sousedních zvířat. Jakmile vedle sebe položíte několik menších živočichů, můžete na ně umístit nějakého velkého (třeba žraloka nebo velrybu), kdy se počítá bodová hodnota vrchního i těch spodních. Vítězné body následně ještě získáváte plněním šesti z celkových 24 cílů.

Celé tohle stavění zabere až 45 minut, během kterých se můžete nechat unášet ilustracemi od zkušeného Vincenta Dutraita. Součástí zážitku je i sólový režim, v němž zkusíte pokořit celkově 50 unikátních výzev. V souladu s ekologickým tématem se Aqua vyrobila z papíru splňujícího zásady udržitelného lesního hospodaření a v krabice se nenachází žádný plast.

S uvedením hry na trh se počítá během prvního čtvrtletí příštího roku a cena se pohybuje kolem 860 korun. Aqua je současně prvním titulem v sérii zvané Generational Games, do které vyjde jeden titul ročně, a to až do roku 2026.

Nejnovější články