Dokonalý piknik – recenze přemýšlivé kapesní hry až pro 9 hráčů
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Dokonalý piknik – recenze přemýšlivé kapesní hry až pro 9 hráčů

Název:
Dokonalý piknik
Počet hráčů:
1-9
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

4. 9. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Radek Rath Malý |

David Amorin a Ramón Redondo společně s ilustrátorem Simonem Douchym přicházejí s rychlým mozkovarem Dokonalý piknik. Díky české lokalizaci hry od vydavatelství Blackfire se nyní i vy můžete poprat o naprosto nezdravé koblihy, sendviče, klobásy a limonády v kelímku. A přestože se bráním tuto hru doporučit kvůli nabízeným jídelním zhůvěřilostem, herní mechanikou je to zase něco svěžího a zdravě dobrého.

Pikniková partie je určená až pro devět hráčů a nechybí jí sólový režim, tak si vyberte své spolustolovníky na dece, dá-li se to tak říct, a hurá na sběr dobrůtek! (Tímto termínem vás pravidla zahltí a je těžké během čtení pravidel nevyskočit z kůže. Naštěstí jsou krátká, jednoduchá a stačí je přečíst jen jednou.)

Hurá na piknik!

Hráči před samotnou hrou zamíchají 72 karet v podobě pásků se třemi čtverci, na nichž se vyskytuje jeden ze čtyř symbolů stravy a jeden ze čtyř druhů ubrousků. Partie se hraje všehovšudy na čtyři kola, v nichž hráči své tahy odehrávají současně. Vždy si doberou dvě karty, z nichž si jednu nechají a druhou pošlou sousedovi po své levici.

Dokonalý piknik zdroj: Vlastní foto autora

Každý tak skončí se dvěma pásky, které oba položí před sebe do postupně vznikající mřížky o velikosti 4 na 4 čtverce (celkem zahrajete osm pásků). V přikládání karet je velká svoboda – můžete je vykládat vedle sebe, překrývat je i podsouvat, což není vůbec běžné. Je to prostě na vás.

Hráči se tím snaží sdružit co největší souvislou plochu vzorů jednotlivých ubrousků i přítomných laskomin. Jakmile na konci 4. kola vyloží svou sedmou a osmou kartu, nastává čas překontrolovat vytvořené deky.

Body se získávají za souvislé skupiny, v nichž jsou alespoň tři shodné prvky. Za cokoliv menšího tedy máte 0 bodů, zatímco za skupinu tří symbolů či ubrousků získáte 1 bod, za čtveřici teprve 2 body, za pětici 3 body a tak dále.

Dokonalý piknik zdroj: Vlastní foto autora

Zhodnocení hostiny

Dokonalý piknik mě i mé spoluhráče opravdu bavil a přestože je jen na pár minut, dost jsme se u něj zapotili (asi stejně tak, jako bychom pojídali dané chuťovky). Musím ocenit možnost karty nejen překrývat, ale i podsouvat pod již zahrané, položené karty.

Sice jsme občas měli chuť naší deku i prošívat a najít si s novou kartou cestu skrz jednotlivé vrstvy pásků, ale i podle oficiálních pravidel to je sranda schopná pořádně vám zavařit hlavu. Skóre všech hráčů se vždy pohybovalo mezi 11 a 15 body, takže zde opravu záleží na každé maličkosti, každém rozhodnutí.

Jako třešničku na dortu si hru navíc můžete zpestřit 8 kartami speciální stravy, jejichž nastavení určí, za které symboly stravy či ubrousky hráči získají bonusové, či naopak trestné body, díky čemuž se jedině zvyšuje znovuhratelnost této jednohubkové laskominy.

Název:
Dokonalý piknik
Počet hráčů:
1-9
Herní doba:
15 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

Verdikt:

Dokonalý piknik je rychlá karetní hra, která nemusí lákat vzhledem, ale rozhodně stojí za zahrání. V rámci her založených na vykládání karet do mřížky oplývá inovativností v několika směrech. Čtyřkovou mřížku vykládáte trojkovými pásky, které se mohou překrývat, ale především podsouvat. Body pak získáte pouze za větší skupiny a finální bodový rozdíl bývá velmi těsný. Záleží opravdu na každém kroku a náhoda je zde zmírněná draftem karet. Na letní výlety v malých i velkých skupinách prostě dobrá volba.

Nejnovější články