Divoká Amazonie – recenze pralesního bag-buildingu
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Divoká Amazonie – recenze pralesního bag-buildingu

Název:
Divoká Amazonie
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
60-150 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

5. 3. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Radek Rath Malý |

Rexhry vydaly další parádní hru se zvířaty. Z Afriky nás jihokorejské vydavatelství Bad Comet přeneslo do pralesů Jižní Ameriky. Zatímco v Divoké Serengeti hráči v rolích dokumentaristů posouvali pěkně vyřezávaná zvířata po centrální čtvercové mřížce pevného hracího plánu, tak v Divoké Amazonii si každý hráč staví svou vlastní část pralesa z hexových růžic, kterou zvířaty osazuje.

Hry jsou naprosto rozdílné svými mechanikami a Gunho Kima, ředitele Bad Comet, na autorské židli vystřídal Jamie Bloom. A tak je titulům společná pouze ilustrátorka Sophia Kang a krásně malované, stabilní figurky zvířat.

Cílem hry je nasbírat co nejvíce bodů. Hráč postupu dosahuje tak, že si vylepšuje svou zásobu žetonů k nákupu, rozšiřuje svůj prales o požadované destičky džungle s množstvím potřebného druhu terénu, pořizuje si zvířata a celé to ještě občas vylepší výhodou či bodováním karet přírody.

Vzhůru do pralesa

Ústředními mechanikami Divoké Amazonie jsou bag-building a pattern-building. Tedy hráči budují a čistí svou zásobu žetonů surovin ve váčku a následně staví své destičky pralesa a osazují je zvířaty v takové podobě, aby naplnili svou zvolenou strategii, díky čemuž získají vyšší výnos bodů za rozsáhlejší vzory.

Divoká Amazonie zdroj: Vlastní foto autora

Začínáte se základními žetony čtyř surovin (mince, voda, lístky a ovoce) ve svém váčku, z nějž si ve svém tahu vylosujete pět žetonů, ty utratíte a dle množství jednotlivých surovin a kombinace žetonů si za ně pořídíte různá vylepšení a akce.

Možností je si za mince koupit ze zásobníku nové žetony a s vyšší hodnotou (1, 2, 3, 4). Nebo po zaplacení vody či lístků postoupit po stupnicích na vodopádu (čímž získáte nový dílek mapy, strom či leknín). Při platbě ovocem a lístky lze do svého pralesa přivábit zvíře z centrální nabídky (které okamžitě umístíte na jeden hex). Za vodu je pak možný nákup karet krajiny či karet hmyzu.

Hra přichází s prověřenými mechanikami i novými nápady. Při utrácení žetonů musíte v ten moment spotřebovat všechnu jejich hodnotu. Jinými slovy, odpovím-li na požadované množství tři ovoce zaplacením čtyřkového žetonu, jedno ovoce mi propadne a nelze si ho uschovat pro příští tahy. U hráče to vede k zajímavé rozvaze mezi chamtivostí s rádoby snahou vše maximalizovat a nutností udržet si jasný záměr a koupit si opravdu to potřebné pro již rozjeté plány.

Divoká Amazonie zdroj: Vlastní foto autora

Pořízená zvířata si nelze schovat stranou mimo herní plán, je nutné je okamžitě ubytovat do požadovaného biotopu, přičemž rychlost rozebírání zvířat hráče přibližuje ke konci partie. Na počátku partie hráči zvolí, s jakou sadou karet zvířat budou hrát, což je jeden z několika přítomných principů podobajících se Kaskádii.

Karty osadíte množstvím zástupců jednotlivých druhů podle počtu hráčů a jakmile je v průběhu partie zcela spotřebovaný pátý z osmi druhů zvířat (pět karet zeje prázdnotou bez figurek), nastane konec partie.

Zážitek lahodný jako tropické ovoce

Skvělé je rozlišení zvířat na malá a velká. Zvířata dle své velikosti zabírají jeden či dva hexy a jejich bodování se odvíjí nejen od jejich vztahu k terénu či jiným zvířatům, ale i krajinným prvkům – stromům a leknínům.

Po několika partiích též musím vyzdvihnout nakládání se surovinami, kdy všechny čtyři druhy najdou rovnocenné uplatnění. Nicméně jejich poměr je dobré neustále upravovat podle fáze hry a vaší konkrétní pozice na stupnicích vodopádu života a množství nabranných karet krajiny za účelem zisku extra bodů.

Z produkčního hlediska není na první pohled co vytknout. Krásné figurky, pěkně malovaný karton, 3D prvky, které mají i svou funkci. Pravidla jsou delší, ale přehledná a srozumitelná, skvěle přeložená, to vše v napěchované krabici.

Trocha smrduté bažiny

Nicméně pár výtek bych přece jen měl. Nejpalčivějším problémem je nepřítomnost insertu a celkově nemožnost hru slušně uskladnit. Zatímco příprava je poměrně rychlá, tak sklízení mnohem delší, protože vás čeká boj o místo. Přítomná papírová vložka akorát překáží a je nutné se jí zbavit.

Divoká Amazonie zdroj: Vlastní foto autora

Teprve poté lze do vyprázdněné krabice naštosovat z kartonu složené zásobníky žetonů, 42 dvoudílných stromů, rozložený vodopád a 4 lodičky, které hráčům slouží jako odkladiště použitých žetonů. To vše doplní žetony hexové růžice, figurky zvířat, látkové váčky, drobné žetony a krabička minirozšíření.

Druhá výtka míří na malou velikost karet přírody. Kvůli velké ploše, kterou hra zabírá, i samotné stručné funkci karet, je pochopitelné, že jsou karty malé. Ovšem pro hráče nesedící přímo u nich jsou nečitelné. A jelikož dochází k jejich poměrně časté obměně a je potřeba přemýšlet na více frontách, je těžké držet si přehled o těchto malých kartách v nabídce a zároveň otravné neustále žádat u nich přísedícího o čtení nahlas. Nenapadá mě, jak by to šlo uchopit lépe, ale zkrátka jako hráči se s tím potýkáte.

Třetí poznámka se týká tvrdosti kartonu, který by u žetonů, a zejména u 3D prvků mohl být o chlup tvrdší a odolnější. Člověk by pak alespoň neměl důvod myslet na dřevěné prvky z exkluzivní kickstarterové verze nahrazující suroviny i stromy. Pokud Divokou Amazonii vytáhnete jen párkrát do roka, tak vám ten karton asi vydrží, nicméně dnes se bavíme o hře, která by se mohla stát páteřní hrou nejednoho kalaxu, a to i navzdory těmto výtkám k materiálové zpracování.

Divoká Amazonie zdroj: Vlastní foto autora

V přírodě vyhraje ten přizpůsobivější

Hra je sice svou přístupností určená pro hráče od 14 let, ovšem pokud v rodinách hrajete častěji, zvládnou ji už desetiletí. Obtížnost hry se pak odvíjí od zkušeností hráčů, protože byť si každý staví prales sám, včasný nákup konkrétního zvířete i karty přírody může druhým dost zaškodit. Není totiž nic snazšího, než si koupit z nabídky jedno či dvě zvířata tehdy, když vašemu soupeři budujícímu velkou souvislou populaci chybí poslední jeden či dva kusy na skokově se navyšující bodovou hranici bonusu.

To samé platí pro vyfouknutí karty přírody z nabídky tehdy, když máte přebytečné zdroje a vidíte, jak se po ní hráč na řadě po vás, který již dávno splnil její požadavky, pohledem sápe. Hratelná je v jakémkoliv počtu uvedených hráčů, nicméně opravdu počítejte alespoň 30 minut na hráče, který hru zná a kdy není nutné vysvětlovat pravidla.

Hra má vysokou variabilitu odvíjející se od kombinace karetních sad zvířat přes karty přírody až po počet hráčů. Obsahuje přehledná pravidla, krásné figurky a originální prvek zabydlování zvířat nejen v rámci hexů, ale i jimi napříč. Je to zkrátka hra se zvířaty a o nich, která po stránce herního zážitku i téměř špičkové produkce vystupuje ze záplavy stovek roztomilých a pohodových her o našich bližních s tlapkami a zobáky.

Prales se musí rozšiřovat

Že jste slyšeli o minirozšíření? V rámci předobjednávek ho šlo získat k základu zdarma, teď si ho můžete dokoupit samostatně. Sice to není typ rozšíření, které potřebujete za každou cenu mít, nicméně pokud budování pralesa shledáte jako svůj možný zvířecí klenot, určitě ho doporučuji. Vraťme se ale na moment k základní hře.

V základu vedle osmi běžných zvířat najdete i unikátní zvířata. Každý z hráčů na počátku partie dostane dvě karty, jedno zvíře z nich si vybere a při splnění požadavků lze figurku zvířete umístit na svou mapu. Během hry s ním pak už nelze pohnout.

Ovšem zabydlení figurky aktivuje efekt karty, který platí do konce partie a dává hráči obvykle nějakou výhodu či slevu jednou za tah. (Osobně mě mrzí, že tato unikátní zvířata nenašla ještě trochu větší mechanické zapojení.) Tato zvířata jsou tří obtížností a v základu najdete obyvatele džungle úrovně první a druhé.

Divoká Amazonie: Minirozšíření zdroj: Vlastní foto autora

Minirozšíření přináší dalších 8 unikátních zvířat, a to včetně zástupců třetí úrovně obtížnosti, z nichž vyzdvihněme alespoň kapustňáka a piraně. Obsahem minirozšíření jsou tedy figurky a karty pro zvýšení variability a obtížnosti hry. To ale není vše.

Najdete tu ještě jednu sadu oboustranných karet běžných zvířat. Na straně jedné nabízí jednodušší a přehlednější bodování pro rodinný režim a úvodní partie s malými dobrodruhy, na straně druhé prázdná okýnka pro ty, kteří si chtějí sami vymyslet šestou sadu vlastností zvířat.

Rád si Divokou Amazonii kdykoliv zahraji v samotném základu, ovšem zpestření nabízené novými pobídkami počátečních zvířat budu ještě i nyní po dopsání recenze nějakou tu dobu zkoumat. Je to prostě moc fajn hra s neméně fajnovým rozšířením.

Název:
Divoká Amazonie
Počet hráčů:
1-4
Herní doba:
60-150 min.
Čeština:
ano
Věk:
14+
Detail hry

Verdikt:

Divoká Amazonie je krásná a především funkční hra s vysokou variabilitou, přístupnými pravidly, pěknými kartami zvířat a stabilními malovanými figurkami. Budování vlastní části pralesa a zabydlování ho papoušky, kajmany a jaguáry se jen tak neomrzí. Hra pro milovníky barev, zvířat, rodin, přírody a tahání králíků z klobouku.   

Nejnovější články