Discordia vám v češtině na bedra uloží rozvoj antického římského města
Novinka zdroj: Tlama Games

Discordia vám v češtině na bedra uloží rozvoj antického římského města

21. 8. 2023 11:11 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Stavět a rozvíjet vlastní město, to není žádný med. Ví to vůdci z průřezu dějin, ví to všichni stratégové. A ví to i Bernd Eisenstein, který se tuto výzvu mimo jiné pokusil zachytit ve své hře Discordia. Proč o ní píšeme zrovna nyní? Protože se jedná o další z řady titulů, který se vydavatelství TLAMA games rozhodlo lokalizovat.

Ve hře se podíváte do antické doby, kdy se v okolí řeky Rýn začala budovat první římská města. Hráči se převtělí do role správce jednoho z nich a v jeho kůži se ho pokusí co možná nejefektivnějším způsobem dále rozvíjet, zatímco ho současně budou bránit před nájezdy germánských kmenů.

Jedná se o strategický zážitek, v němž draftujete kostky a provádíte akce. Budujete farmy, kasárny, přístavy a trhy, kdy během toho obchodujete či zlepšujete obranu. Vždy je zároveň dobré hledat správnou rovnováhu, jelikož příliš rychlý růst může přinést různé nevýhody, stejně jako až moc pomalý.

Celou dobu se ovšem jedná o závod. Ve hře nesbíráte vítězné body, ale snažíte se zapůsobit na císařovnu Agrippinu a jejího syna Nera. Když se vám to podaří tím, že naleznete uplatnění pro všechny potenciální obyvatele, partie skončí dříve. Když se vám to nepovede, čekají vás celkově čtyři herní roky růstu.

Příjemnou zprávou je, že titul u nás rovnou vyjde ve své druhé edici. Nabízí zlepšení především na poli příjemnosti herního zážitku i skladování. Její součástí je hlubší krabice, plastový insert, dvě samostatné brožury s pravidly a dvouvrstvé desky pro jednotlivé hráče.

Discordia: Druhá edice je na cestě na sklad, takže k hráčům doputuje v horizontu několika týdnů. Doporučená cena je 1 429 korun, včasní zájemci ji ale pořídí i levněji. Ke hraní může usednout skupinka až čtyř hráčů, ale neostrouhají ani sólisté. Vzhledem ke své komplexnosti hra míří spíše na odrostlejší publikum.

Nejnovější články