Deskovka podle videohry Children of Morta se obejde bez figurek a překvapí tak cenou
Novinka zdroj: Roomiz Games

Deskovka podle videohry Children of Morta se obejde bez figurek a překvapí tak cenou

9. 5. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Z kraje letošního února jsme se dozvěděli o existenci deskové hry Children of Morta: The Board Game podle stejnojmenné akční videohry a teď konečně došlo na slibovanou kickstarterovou kampaň.

Zájemci o stolní adaptaci této famózní videohry tak mohou vyrazit na Kickstarter a rozmyslet si, zda jim bude stačit poměrně dostupná základní krabice, nebo se plácnou přes kapsu a vyšperkují si ji luxusními komponenty.

Children of Morta: The Board Game je kooperativní deskovka pro až 4 hráče s plnohodnotným sólem na 45 minut, v níž se každý hráč chopí jednoho člena rodiny Bergsonových a vydá se do nebezpečné divočiny čelit monstrům.

Celá hra je postavená na pytlíku plném žetonů vlastností, který je sdílený mezi všemi hráči. Ve zkouškách si z něj taháte žetony a s jejich pomocí na své desce hráče aktivujete nejrůznější schopnosti (od zisku zdrojů po útok na nestvůru), přičemž žetony se barevně musí shodovat (nebo použijete dva jakékoliv coby žolíka).

Children of Morta: The Board Game zdroj: Roomiz Games

Hra se hraje v knize, čímž je zásadně urychlená příprava a jako skupina si vybíráte z několika cest vedoucích ke splnění vašeho úkolu. Můžete jít kratší trasou a příliš neriskovat, případně delší s možností se více vylepšit.

Po vzoru videohry se tu na konec nedostanete na první pokus. Příběhový režim má šest kapitol, ale jakmile jeden z vás padne v boji, musíte se vrátit domů a zkusit to znovu. Nicméně příští pokus už bude o něco snazší, jelikož si po každém návratu domů vylepšíte své hrdiny (natrvalo do konce celé kampaně) a rozšíříte pytlík o nové žetonky.

Díky tomu, že žetony vlastností jsou sdílené mezi všemi hráči v jediném pytlíku, se nemusíte vázat na jednu skupinu hráčů. V průběhu kampaně může kdokoliv odejít, někdo jiný přijít a klidně se může měnit i počet hráčů.

Children of Morta: The Board Game zdroj: Roomiz Games

Kromě příběhového módu si můžete zahrát ještě režim výzvy, v němž musíte porazit na jeden zátah všechny bosse. Zde se ještě víc promítne videoherní roguelike složka, protože po smrti přijdete o veškerý postup hrou a jen párkrát se vám stane, že po splnění úkolu se trvale vylepšíte a lehce se vám tak zvýší šance na poražení finálního bosse.

Tvůrci navíc nevsadili na zásobu figurek, takže si Children of Morta: The Board Game můžete pořídit za velice příjemných 1 050 korun. V krabici najdete stovky karet, kostky, zásobu žetonů, pytlík a za tuto cenu překvapivě i dvouvrstvé desky postav.

Nechybí ale možnost připlatit za deluxe verzi, která stojí už 2 tisíce a láká na kovové mince, kovové žetony označující prvního hráče a skupinu hráčů na plánu, potištěné akrylové žetony a krabičky na karty.

No a pak je tu ještě za 2 700 korun varianta s neoprenovými podložkami a pořádně vylepšenými a zvětšenými kostkami (obě tyto položky si můžete přikoupit i zvlášť). Poštovné se pohybuje od 440 do 535 korun a ještě budete platit daň.

V rámci kampaně navíc dostanete minirozšíření s 15 kartami talentů, které nebude dostupné v obchodech, stejně jako odemčené dodatečné cíle. V době psaní článku zbývá do konce kampaně 21 dní a podařilo se vybrat 1,35 milionů korun, což odemklo zatím jen dvě nové karty kapitol.

V případě zájmu si můžete přečíst pravidla a hru si vyzkoušet v Tabletopii. Deskovka Children of Morta: The Board Game vyjde příští rok v březnu.

Nejnovější články