Deskovka Pharaon – recenze příjemné přípravy na posmrtný život
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Deskovka Pharaon – recenze příjemné přípravy na posmrtný život

Název:
Pharaon
Počet hráčů:
1-5
Herní doba:
60-75 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

16. 1. 2021 14:46 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Pharaon

1–5 hráčů | 60 minut | od 12 let | česky, bez textu

Her s egyptskou tematikou je jako šafránu. Přitom zajímavější téma abyste pohledali. Poslední rok jim ale naštěstí bylo přáno a vedle malé karetky Ve stínu pyramid se objevila i větší deskovka Pharaon, která kromě tématu zaujme i unikátní rotací akcí a zajímavě pojatým systémem worker placementu.

Abstraktní Egypt

Z hráčů se stávají potomci zesnulých faraonů, kteří musejí svůj život zasvětit přípravám na cestu do zásvětí. Budete si proto plnit hrobku poklady, uspokojovat bohy skrze obětiny, nakloníte si dvořany, najmete řemeslníky a budete hojně využívat obchodu skrze řeku Nil.

Přestože jde o poměrně konkrétní činnosti, vlastní partie je veskrze abstraktní. Polovina akcí slouží k zisku surovin, zatímco druhá k zisku vítězných bodů. Ale protože je celá hra zahalená do písčité hnědi a na každém kroku na vás koukají jednoduché egyptské malůvky, o „egyptský“ pocit úplně nepřijdete.

Když ale necháme téma tématem, zůstane nám solidní a do značné míry originální stolní hra, která má co nabídnout zkušeným hráčům, zkušenějším rodinám, a dokonce i těm, kterým Egypt není nijak blízký. Ústřední mechanismus je snadno pochopitelný, ale nabízí dost prostoru pro pořádné zadumání a vymyslet ideální tahy každého jednoho z pěti kol dokáže být slušný oříšek.

Pharaon zdroj: Vlastní foto autora

Dělnické platidlo

Je to dáno způsobem, jakým se na nezvykle kruhovém herním plánu vyvolávají akce. Přestože jde ve svém jádru o klasický worker placement, tedy hru, ve které běžně vyvoláváte akce figurkami dělníků, ve Pharaonovi žádné dělníky nenajdete. Zastupují je totiž žetony surovin.

Každé akci přísluší jeden druh z pěti základních surovin, a abyste danou akci aktivovali, musíte její surovinu zaplatit. Pak teprve zaplatíte i za samotnou akci, přičemž surovina utracená pro pouhé spuštění akce se naštěstí započítává do placení následné ceny.

Ale je v tom háček. Středový panel herního plánu se totiž po každém kole otočí a všech pět akcí dostane nový vstupní poplatek. A ne vždy se surovina vstupního poplatku shoduje s cenou dané akce, s čímž do hry přichází zábavné kalkulování, chytré zacházení s nedostatkovými surovinami a není ani od věci nahlížet do budoucnosti – přemýšlet jedno kolo dopředu a uvědomit si, jak se otočným kolem změní cena akcí.

Pharaon zdroj: Vlastní foto autora

Chytrý Egypťan = bohatý Egypťan

Brzy si uvědomíte, že některé akce je dobré dělat před jinými. Počet surovin na každé kolo není neomezený, takže se vyplatí nejprve aktivovat takové akce, které vám něco málo vrátí, než se rozhodnete investovat pět tučných různobarevných žetonků do zisku jediné karty.

Ale i když uděláte takovou chybu (jako já) a připravíte se o své „surovinové dělníky“ mnohem dřív než soupeři, neodejdete vyloženě s prázdnou. Hra počítá s postupným pasováním hráčů a ten, kdo pasuje jako první, bude nejštědřeji odměněn. Pokaždé, když po pasování přijdete znovu na řadu, dostanete odměnu.

Tento mechanismus nutí ostatní hráče přemýšlet, zda budou v daném kole setrvávat co nejdéle, nebo rovněž odpasují, abyste nebyli tolik odměňovaní vlastně za nic. Díky tomuto systému a faktu, že i počet vyvolání každé z akcí je omezený, panuje v partii Pharaona příjemné napětí. A to i díky tomu, že není hned na první pohled patrné, kolik má kdo vítězných bodů.

Pharaon zdroj: Vlastní foto autora

Anubis už čeká

Ty hráči získávají za postup hrobkou, na stupnicích Nilu, vítězné body nese každý najatý řemeslník, speciální bodování nabízejí těžce získatelné karty dvořanů, zjistíte, jak jste si vedli u jednotlivých bohů, kteří ohodnotí vaše úspěchy ve všech pěti akcích, a nakonec v posmrtném životě má cenu i každý zbylý žeton suroviny a obětiny.

Deskovka Pharaon sice nepracuje s tématem Egypta tolik, jak byste možná chtěli (z tohoto hlediska odvádí o něco lepší práci karetka Ve stínu pyramid), ale z hlediska herních mechanismů a celkového zážitku jde o až překvapivě příjemnou, zábavnou a funkční hru s velmi kvalitními komponenty, dobře vymyšleným režimem pro jednoho hráče a solidním zpracováním hry v pouhých dvou hráčích.

Pokud chcete mít doma něco neokoukaného, Pharaon to zařídí. S jeho tématem se v deskovkách setkáváme jen výjimečně, což platí i o kulatém herním plánu (přiznám se, mám pro ně slabost), který má navíc své opodstatnění v originální rotaci ceny akcí. Nakonec překvapí i systém vyvolávání akcí, který nahrazuje běžné, znovupoužitelné dělníky nutností utrácet pracně získávané suroviny. Pharaon si zkrátka zaslouží své místo v polici.

Název:
Pharaon
Počet hráčů:
1-5
Herní doba:
60-75 min.
Čeština:
ano
Věk:
12+
Detail hry

Nejnovější články