Deskovka Pac-Man – Jak se povedla stolní adaptace videoherní klasiky?
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Deskovka Pac-Man – Jak se povedla stolní adaptace videoherní klasiky?

Název:
PAC-MAN: Desková hra
Počet hráčů:
2-5
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

28. 5. 2022 13:30 | Deskovky | autor: Alladjex |

Pac-Man: Desková hra

2–5 hráčů | 20 minut | od 10 let | česky

Malá žlutá koule sestávající jen z věčně otevřené huby a nekonečného apetitu je podle mého názoru stejnou legendou jako knihy Viktora Huga nebo třeba Elvis Presley. Jenže stejně jako většina bichli klasické literatury v podobě Bídníků ani neotevřela, je dost možné, že podobná většina, co má o Pac-Manovi jisté povědomí, ho nikdy ve skutečnosti nehrála. Ale ať jsou naše zkušenosti s ikonou arkádových automatů jakékoliv, nic nám nebrání podívat se na zoubek deskové hře stejného jména, která se před pár týdny objevila v obchodech.

Před první partií musíte do masivních dílů plastového herního plánu nastrkat žluté čudlíky tak, aby napůl vykukovaly nad plánem. Při pohledu svrchu představují žluté tečky, které Pac-Man baští. Jen na rozdíl od verze na obrazovce je zbaštění žlutého puntíku reprezentováno zaražením čudlíku do desky. Figurka Pac-Mana inspirovaná elektroakustickými hračkami pro škvrňata umí vydávat při tomhle činu obligátní zvuk „WAKA WAKA“. Kdyby opakující se veselý výkřik útočil na vaši nervovou soustavou v přemrštěné míře, stačí vytáhnout baterku, ale dětem tím radost neuděláte.

Pac-Man: Desková hra zdroj: Vlastní foto autora

Zdá se to skoro neuvěřitelné, ale vedle požírání teček je ve hře snad vše, co byste od převodu originálu do stolní verze žádali. Bludiště tak, jak má vypadat, i se středovým průchozím tunelem. Spousta žlutých teček ke snědku, sušenky, po kterých jsou duchové zranitelní a můžete je zakousnout, ovoce přinášející bonusové body a samozřejmě finální skóre, o které jde především. Dokonce lze úroveň dohrát vysbíráním všech žlutých puntíků, tedy zaražením všech tyček do podlahy herního plánu, a pokračovat dalším, o něco těžším levelem.

Když už jsem štrejchnul o duchy, bylo by fajn říct, jaký je vlastně průběh hry. Jeden z hráčů se ujme role Pac-Mana a zbylí protivníci si mezi sebe rozdělí čtyři figurky duchů: Pinkyho, Blinkyho, Inkyho a Clyda. Pac-Man hodí třemi kostkami a jejich součet je počet políček, o který se proběhne po hrací desce. Pak hráči za duchy otočí kartu, která říká, v jakém pořadí se budou pohybovat a o kolik políček.

Drobnou obměnou jsou zmiňované sušenky, po kterých se dostane Pac-Man do bojového rauše, třikrát za sebou hodí jednou kostkou a pohne se. Pokud v rámci tohohle speciálního pohybu šlápne na kuří oko nebo rovnou na hlavu nějakému duchovi, rozplácne ho na oči – opravdu je tam pro každého ducha žeton očiček. Kukadla se musí nejdřív potupně doplazit do startovní cely, kde se opět promění v plastovou duchovu figurku.

Když naopak duch vstoupí na políčko Pac-Mana, zkope ho do kuličky, připraví o jeho jediný život, sečtou a zaznamenají se body a tradá! Role se prohodí a Pac-Manem se stává jiný hráč, který svoji roli ducha předá předchozímu hráči za žlutou potvůrku.

Pac-Man: Desková hra zdroj: Vlastní foto autora

Původní očekávání byla nulová. Přesně tak jsem to měl, než jsme hru vyzkoušeli. Ale desková verze je nad očekávání výborné převedení klasického Pac-Mana z automatů do podoby dětské deskovky. Neberte přiřazení do kategorie pro malé caparty jako něco, co vyřazuje váš zájem, i když doma nemáte nějaké ty nízkověké oběti po ruce. Pac-Man dokáže být ve dvou docela slušnou taktickou bitvou, kde samozřejmě náhoda hraje nemalou roli, ale zároveň se druží s propočítáváním vzdáleností a odhadem rizika.

Jde primárně o pohodovou, svižnou a hlavně veselou hru, kterou můžete vytáhnout s poměrně širokým záběrem hráčů od děcek až po dospělé, kteří neztratili smysl pro humor. Pac-Man na stole je tahovka, kde rychlé reflexy neupotřebíte a po každé partii chvilku trvá vymačkat žluté tyčky zase nahoru. Ale za sebe musím říct, že se poměrně rychle zapsala na můj seznam: „Takhle nějak by převod videohry do deskoherní podoby měl vypadat.“

Název:
PAC-MAN: Desková hra
Počet hráčů:
2-5
Čeština:
ano
Věk:
10+
Detail hry

Nejnovější články