Desková hra roku Dorfromantik vyjde během ledna v češtině
Novinka zdroj: Deutscher Spiele Preis

Desková hra roku Dorfromantik vyjde během ledna v češtině

13. 11. 2023 9:36 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Když v minulém roce vyšla plná verze nenápadné, leč skvělé videoherní strategie Dorfromantik od Toukana Interactive, asi její tvůrci s tak nadšeným přijetím nepočítali. Obdržela řadu ocenění a dočkala se i stolní adaptace, která na tom z hlediska cen nebyla moc jinak.

Deskovka Dorfromantik: The Board Game od dvojice návrhářů Lukas Zach a Michael Palm přinesla nesmírně příjemné kooperativní stavění, které si užil nejen náš šéfredaktor Patrik Hajda, ale rovněž davy lidí, takže si titul odnesl ocenění Hra roku na prestižních Spiel des Jahres a druhé místo v cenách komunity Spiele Preis (udělované v rámci veletrhu Essen Spiel).

Proto bylo v podstatě jen otázkou času, než po titulu „skočí“ nějaké tuzemské vydavatelství. Podle očekávání se přesně tohle stalo a lidé z TLAMA games hnedka na začátku příštího roku hru uvedou pod prozaickým názvem – Dorfromantik: Desková hra.

Dorfromantik: Desková hra zdroj: Tlama Games

Oproti zahraniční verzi se ta česká v podstatě v ničem neliší. Proto k ní opět může usednout 1 až 6 hráčů, kteří v rámci jednotlivých sezení maximálně na jednu hodinu vytváří malebnou krajinku. Tu zhotovují s pomocí šestiúhelníkových destiček, které pokládají ideálně tak, aby plnili úkoly obyvatelstva, případně vytvořili tu nejdelší trať či řeku. Do toho ještě musí brát v úvahu vlajky, jež poskytují body v uzavřených oblastech. 

Jejich snaha je na konci partie vždy odměněná porcí bodů, které využijete v propojené znovuhratelné kampani. Můžete si za ně nakoupit nové destičky ze zavřených krabiček, které povážlivě rozšíří budoucí možnosti. Hraní v kampaňovém režimu ovšem není povinné a klidně je možné po jedné partii skončit.

Zkrátka uklidňující zážitek, jehož součástí mohou být i menší hráči zhruba od 8 let. Jestliže vás zajímají detaily, už nyní si lze pročíst česká pravidla. Dorfromantik: Desková hra na pulty obchodů dorazí v průběhu ledna 2024 za doporučenou cenu 999 korun.

Nejnovější články