Dávejte si pozor na podvodníky! Už plují i vodami české stolní zábavy
Novinka zdroj: Karma Games

Dávejte si pozor na podvodníky! Už plují i vodami české stolní zábavy

28. 8. 2023 12:21 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Stejně jako svět fyzický je i ten digitální plný nástrah v podobě všemožných podvodníků. Dost možná jich je ve virtuální realitě daleko víc. Snad každý z nás je dědicem bohatství nigerijského prince, o čemž nás všechny zpravil hromadný e-mail a v době sociálních sítí to podvodníci zkoušejí i krádežemi účtů a soukromými zprávami. A bohužel jeden takový nešvar se aktuálně děje i ve sférách české deskoherní komunity.

Tlama Games soutěž podvod Jedna z podvodných stránek | zdroj: Facebook

Vydavatelství TLAMA games a Rexhry na svých sociálních sítích pořádají různé soutěže, ve kterých šťastlivci mohou získat hry, případně jiné zajímavé předměty. Poslední soutěže ovšem zatížil fakt, že zúčastněné většinou skrze komentář kontaktovala podvodná stránka, která se vydávala za oficiální společnost. Její úkol byl prostý – pod domněnkou výhry v soutěži od co největšího počtu uživatelů získat osobní informace, čísla účtů a peníze.

Tlama Games soutěž podvod Podvodná zpráva k soutěži společnosti TLAMA games | zdroj: Facebook

Obě společnosti už situaci aktivně řeší a do akce byla povolaná policie České republiky. Určitě je ale dobré si připomenout některé základní poučky, aby se člověk mohl úspěšně vyhnout poškození.

Konkrétně třeba na Facebooku situaci samozřejmě příliš neulehčuje skutečnost, že je na něm možné vytvořit v podstatě identickou stránku se stejným názvem. Důležité ale je, že v rámci soutěží po vás nikdo nikdy nebude požadovat platební údaje, jako je kreditní karta a číslo účtu.

Rexhry soutěž podvod Podvodná zpráva k soutěži společnosti Rexhry | zdroj: Facebook

Současně je vždy dobré zkontrolovat případnou stránku a přímo ji porovnat s oficiálními stránkami obchodu. Je dobré se zaměřit na doménu a jiné nesrovnalosti. Nicméně i samotná podvodná zpráva může leccos odhalit. Její způsob psaní častokrát bývá velice odosobněný, až automatický, častokrát se špatně či netradičně využitými zájmeny.

Samozřejmě ale nikdy neuškodí kontaktovat danou firmu přímo skrze oficiální kontaktní údaje, čímž si lépe ověříte pravdivost informace. Zkrátka a dobře, vždy si všechno dvakrát, raději i vícekrát ověřujte, nestahujte neověřený obsah a nevyplňujte údaje tam, kde vám to přijde byť jen trochu podezřelé.

Nejnovější články