Další studio vyhlašuje bankrot. Tentokrát jde o tvůrce hry Sub Terra
Novinka zdroj: Inside the Box Board Games

Další studio vyhlašuje bankrot. Tentokrát jde o tvůrce hry Sub Terra

1. 3. 2023 11:18 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o bankrotu studia Holy Grail Games, které stojí za hrami Encyklopedie a Rallyman GT a máme tu další smutnou zprávu ze stejného ranku. Svůj bankrot z noci na dnešek vyhlásilo i studio Inside the Box Board Games, u nějž to bylo jen otázkou času.

Toto studio nemá ve svém portfoliu moc známých her, ale jedna se přece jen prodrala do širšího povědomí – kooperativní unikání z jeskyní zvané Sub Terra. Sám jsem majitelem této hry a svého času jsem si s ní užil hodiny a hodiny zábavy. Že šlo o jeden z největších úspěchů studia, naznačuje i fakt, že vzniklo jeho pokračování. Dalším větším projektem studia je třeba Newspeak.

Po dobré zkušenosti jsem neměl důvod nepodpořit další projekt studia, kterým měl být obrovský gamebook Alba. A právě díky tomu už nějakou dobu vím, že se studiem není něco v pořádku. Podobně jako v případě Holy Grail Games se i Inside the Box Board Games potýkalo s nemalými problémy způsobenými pandemií, válkou a zdražováním. Zejména růst ceny papíru ovlivnil vznik knihy s tisícovkou stránek.

Loni v srpnu ale přišel podporovatelům kampaně update, v němž zakladatel studia Peter přiznal, že se studio dostalo do takových finančních problémů, že už ho vlastně tvoří jen on sám, zatímco ostatní zaměstnanci dostali výpověď.

Další update dále osvětlující situaci studia přišel v prosinci, následovaný už nic neříkajícím updatem v lednu, na nějž ihned navázal update s titulkem: „Zaplať svým bývalým zaměstnancům, Petere“ a obsahem: „Peter stále dluží svým zaměstnancům mzdu, chybějící důchodové a odstupné,“ což jen dále potvrdilo nemalé interní problémy ve studiu.

Backeři začali být naštvaní, a tak jsou některé hry studia bombardované nízkým hodnocením na BoardGameGeeku s komentáři například pod hrou Crypt X, že se jedná o podvod, jelikož se hra už dávno prodává v obchodech, ale podporovatelé kampaně jí ještě nedostali a studio se k nim ani nijak nehlásí.

A konečně se dostáváme k updatu ze včerejšího večera, v němž Peter konečně přiznává, že je jeho společnost v procesu likvidace a bylo mu doporučeno, aby to neoznamoval dříve. Proces likvidace znamená rozprodej duševního vlastnictví společnosti, tedy značek, práv i fyzických produktů, přičemž zájemce o to všechno se prý už našel, ale Peter ho nesmí jmenovat.

Co to znamená pro projekty? V tuto chvíli velkou neznámou. Konkrétně Alba už má vyrobenou nějakou zásobu v Číně, nicméně nově nad ní bude mít kontrolu někdo úplně jiný a bude jen na něm, jestli nedokončené kampaně dokončí a hry pošle podporovatelům, nebo ne.

Peníze z prodeje společnosti půjdou na vyplacení dluhů, tedy zmíněných mezd zaměstnanců a dluhů vůči státu. Potom už studio Inside the Box Board Games definitivně zanikne a přidá se tak k narůstajícímu počtu případů, které potopila – pravděpodobně nejen – pandemie a válka.

Nejnovější články