Další díl oblíbeného Simila vás vezme do světa Pána prstenů
Novinka zdroj: Horrible Guild

Další díl oblíbeného Simila vás vezme do světa Pána prstenů

15. 9. 2023 9:44 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Populární značky mají tendenci se prolínat. Jakmile nějaká hra výrazněji uspěje a není příliš spjatá se svým vlastním tématem, začnou se objevovat její další verze. Znáte to například z Monopolů, Krycích jmen, Dobble a mnoha dalších příkladů. Jedním z nich je i malá kooperativní karetní hra Similo.

Similo čítá již úctyhodné množství titulů, které se zaměřují na historii, báje, pohádky, zvířata či strašidla, ale od celkem nedávna si ve stejném systému můžete zahrát i Harryho Pottera a Fantastická zvířata. Brzy se k nim přidá ještě Pán prstenů.

Pokud o Similu slyšíte poprvé, tak vězte, že se jedná o malou karetní hru pro dva a více hráčů (opravdu záleží jen na tom, kolik se vás vejde ke stolu), v níž se společnými silami snažíte dobrat jednoho cíle.

zdroj: Horrible Guild

Tím cílem bude v případě Similo: The Lord of the Rings například Frodo, Aragorn, Gandalf, ale klidně také Glum, Sauron, Stromovous či Balrog. Zkrátka a dobře jedna náhodně vybraná karta postavy z celého univerza, jejíž identitu zná jen jeden z hráčů, který dále figuruje jako napovídač.

Napovídá bez užití slov, čistě hraním dalších karet postav z ruky, které buď zahraje klasicky pro vyjádření souvislosti s hledanou kartou, nebo je zahraje naležato a napoví tak, že zahraná postava nemá s tou hledanou nic společného.

Similo: The Lord of the RIngs zdroj: Horrible Guild

Hledaná karta je všem na očích – ve veřejné nabídce 12 karet. Hráči proto postupně odstraňují karty, o nichž jsou na základě nápověd přesvědčení, že nejsou tou jedinou hledanou kartou. Pokud se takto po pár kolech na stole nachází poslední, hledaná karta, všichni vyhrávají.

Je to velice jednoduchý, ale vlastně velmi chytrý princip, který v případě Harryho Pottera funguje naprosto výborně. Kvalita zážitku se ale u asociační hry logicky odvíjí od znalostí daného tématu, takže když budou zarytí fanoušci Pána prstenů hrát s lidmi, kteří třeba neviděli ani filmy, pravděpodobně vám to moc nepůjde.

Similo: The Lord of the Rings vyjde začátkem října během veletrhu Spiel v Essenu, takže pokud tam budete, stačí vyhledat stánek studia Horrible Guild a krabičku si odvést domů. Na veletrhu bude zároveň k dispozici i speciální vydání Simila nazvané Board Games ’23, které se točí kolem tamějších novinek.

Mezi těmito novinkami nechybí ani česká hra Karak 2 od Albi. Toto speciální Similo si nemůžete jen tak koupit, ale dostanete ho jako bonus k nákupu her, které jsou v něm formou ilustrace obsažené. Takže ho hledejte jak na stánku Horrible Guild, tak na stánku Albi a dalších stanovištích. No a nám nezbývá než doufat, že se i Simila s Pánem prstenů dočkáme v češtině.

Nejnovější články