Czech Games Edition představují novinku Kutná Hora: The City of Silver
Novinka zdroj: Foto: Czech Games Edition

Czech Games Edition představují novinku Kutná Hora: The City of Silver

19. 4. 2023 12:55 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Tuzemskou společnost Czech Games Edition rozhodně není třeba do hloubky představovat. Krycí jména od Vlaady Chvátila zná v podstatě celý svět, zatímco jenom minulý rok vydavatelství do obchodů vyslalo (u nás skrze Mindok) zajímavou deduktivní hru Smlouva s ďáblem, rozšíření pro Ztracený ostrov Arnak i vesmírné putování ve Hvězdných kapitánech. A letos dojde na novinku Kutná Hora: The City of Silver.

V pozici autorů je u ní zapsaná trojice Ondřej Bystroň, Pavel Jarosch a Petr Čáslava. Poslední z jmen je vám nejspíše povědomé nejvíce, protože se jedná o prominentní postavu na tuzemské deskoherní scéně a šéfredaktora projektu Deskofobie. O vizuální stránku se zase postaral Milan Vavroň, jehož tvorbu můžete znát třeba z Mage Knighta nebo Podmořských měst.

Mechanicky je možné projekt zařadit do kategorie historických budovatelských euroher, kde budete postupně stavět titulní české město. Časově se podíváte do 14. století a zažijete období od prvního nálezu stříbra u cisterciáckého kláštera až po stavbu samotné Kutné Hory, která se postupně stala klíčovou lokalitou střední Evropy.

zdroj: Czech Games Edition

Podle oficiálního popisu ve hře naleznete dynamické ekonomické mechanismy, na něž bude mít vliv každá z akcí. Hráči vždy začínají s odlišným složením tří cechů a jdou si za svými vlastními osobními cíli. Má být simulován systém nabídky a poptávky, přičemž je lepší dělat propočítaná rozhodnutí, která sice v dané chvíli mohou pomoci i ostatním, ale v dlouhodobém horizontu budete profitovat hlavně vy. Jelikož právě tyto ekonomické interakce jsou jádrem celého zážitku, měla by být každá z partií odlišná, což přináší velkou míru znovuhratelnosti.

Každé kolo je složené z jednotlivých tahů 2 až 4 hráčů, kteří ze své ruky hrají oboustranné karty, čímž se zapojují do plánů rozvoje města. Dojde třeba na těžbu, nákupy pozemků, získávání povolení pro stavbu a následné budování. Samozřejmě ale také budete pracovat na místní památce – chrámu svaté Barbory. Důležitou součástí bude i zisk potřebného stříbra (kovové mince nebudou součástí základu, ale měly by jít dokoupit samostatně), které se vám budou hodit při platbě.

V Evropě hra vyjde ještě letos začátkem října, jelikož bude připravená na Essen Spiel 2023, kde si ji také můžete pořídit. Cena je nastavená na 59,95 eur, tudíž něco málo přes 1 400 korun. Před nákupem půjde titul i vyzkoušet, a to nejen v Essenu, ale také na Gen Conu, PAX Unplugged či UK Games Expu.

Dodatečné detaily se dozvíte ze záznamu streamu, ve kterém autoři titul podrobněji rozebrali.

 

Nejnovější články