Co tě žere? – recenze mini karetky, která má zábavy na rozdávání
Recenze zdroj: Vlastní foto autora

Co tě žere? – recenze mini karetky, která má zábavy na rozdávání

Název:
Co tě žere?
Počet hráčů:
2-5
Herní doba:
15-20 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

23. 4. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Jakou nejmenší hru (co do počtu komponent a pravidel) znáte, která je ale navzdory svým „rozměrům“ opravdu zábavná? V mé sbírce toto prvenství momentálně vyplňuje karetní hra Co tě žere?, kterou u nás vydává Mindok.

Možná není v té nejmenší krabičce a její karty jsou zbytečně velké na to, že jediným, herně důležitým údajem je jedno číslo a jinak se na zbylé ploše rozprostírají jedny z nejšílenějších ilustrací, s jakými se ve hrách můžete setkat.

Ale tady jde právě o to, že se pracuje s čísly a ničím jiným. A ano, her postavených na číslech je celá řada, ale tahle hra dělá něco, co málokterá jiná. Těch čísel je totiž jen pět od 1 do 5 a nejsou tu žádné další efekty ani pravidla, co by pracovala s čímkoliv jiným než vzájemným vztahem těchto čísel.

To znamená, že každý z až pěti hráčů třímá v ruce pět karet – jedničkového medvěda, dvojkového vlka, trojkového rysa, čtyřkovou sovu a pětkovou myš. Příprava tedy zabere doslova vteřiny, kdy jen přiřadíte tyto sady hráčům, doprostřed stolu vysypete žetonky představující vítězné body, případně ještě rozdáte lama karty.

Počkat, opravdu taková hra potřebuje lama kartu? Pro přehlednost se hodí, a i když na ní není napsané nic zvláštního a obsahuje jen seznam všech pěti typů karet, tak vlastně popisuje celá pravidla.

Co tě žere? zdroj: Vlastní foto autora

Ono se tu totiž hraje s potravinovým řetězcem. Kdo ho žere? Medvěd má jedničku a je na vrcholu řetězce, takže může sežrat libovolné zvíře pod sebou s vyšším číslem (vlka, rysa, sovu a myš). Když půjdete očima po lama kartě řádek po řádku níž a níž, snadno tak zjistíte, koho dokáže sežrat rys – jen sovu a myš. Sova si smlsne jen na myši a myš už nikoho neohrožuje.

Jde se hodovat

Herní kolo pak vypadá tak, že si každý hráč ze své ruky pěti karet tajně vybere libovolné zvíře a položí ho lícem dolů před sebe. Jakmile tak učiní všichni, přejde se k metodě známé třeba z legendární Citadely.

Jeden hráč se stane vyvolávačem a vznese otázku: „Je tady nějaký medvěd?“ a každý, kdo si ze svých karet vybral medvěda, se teď musí odhalit. Následně se stejnou otázkou zjišťuje v uvedené posloupnosti, zda někdo zahrál vlka, rysa, sovu a myš a může se přejít k dalšímu kolu.

Pokud nikdo medvěda nezahrál, nic se neděje, hned se ptáte na vlka. Pokud více hráčů zahrálo medvěda, tak se také nic neděje a tito hráči si mohou oddechnout, protože přežili další kolo. Pokud ale jen jeden z hráčů zahrál medvěda, tak si pošmákne na nějakém „nižším“ zvířátku.

Co tě žere? zdroj: Vlastní foto autora

Jeho vlastník jednoduše řekne: „Já sežeru sovu!“ a pokud někdo u stolu zahrál pro dané kolo sovu, tak se musí přiznat, svou kartu odhalit a dalších kol se do udělení průběžného bodování neúčastní.

Pokud na konci kola zůstává jen jeden nesežraný hráč, získává 2 body a rozehraje se nové kolo se všemi kartami. Pokud zůstává více nesežraných hráčů, pokračují jen tito hráči ve hře se zbylými kartami buď do doby, než zůstane jen jeden, nebo se odehrají tři kola.

Pokud to dojde až do třetího kola a stále není jediný vítěz, rozhodnou o něm body, tedy součet hodnot zahraných karet. A tady přichází ta potíž. Medvěd je sice nejsilnější zvíře, které sežere cokoliv, ale zároveň se počítá za pouhý 1 bod v případě, že se jeho vlastníkovi nepodaří sežrat všechny ostatní hráče.

Zato myš sice nikoho sežrat neumí, ale pro účely tohoto specifického bodování se počítá za plných pět bodů. Díky tomuto jednoduchému protikladu se do hry dostal krásný prvek dilematu, kdy musíte dobře zvažovat, jaké karty hrát.

První kolo je samozřejmě takové náhodné, ale už ve druhém kole pracujete se spoustou informací, jelikož hráči mají před sebou zahranou jednu z pěti karet a vy tak třeba víte, že pravděpodobnost, že někdo zahraje medvěda už je menší a nemusíte se tolik bát zahrát třeba vlka, kterého nikdo jiný nesežere.

Zároveň ale máte pořád před očima situaci, kdy se do finále nedostanete sami, tedy nebudete mít bezstarostné ultimátní vítězství kola a budete se s ostatními přeživšími poměřovat v tom, kdo zahrál hodnotnější karty. Jenže z toho důvodu bývají sovy a myši velmi častými obětmi.

Když já udělám tohle, tak on určitě tamto

Co tě žere? je zkrátka taková ta klasická „vytrikovávácí“ hra, v níž vám myšlenky utíkají způsobem: „Zahrát teď myš je moc očividné, protože ji ostatní budou chtít sežrat, takže radši zahraju sovu, ale to si přesně řeknou i ostatní, že bych udělal, takže bych měl přece jen zahrát tu myš. Tak já radši dám zlatou střední cestu s rysem, ale co když přesně tohle napadne soupeře? Tak já dám…“

Zatímco v prvních kolech je hra náhodnější, tak ve druhém a třetím už vám mozek kalkuluje o sto šest. Jediného možného řešení se doberete málokdy, jelikož možností toho, co zahraje váš soupeř, je vždy víc než dost, ale člověk z toho přemýšlení má dobrý pocit.

Co tě žere? zdroj: Vlastní foto autora

A u hry je v každém ohledu sranda. Ano, můžete mít smůlu a vypadnout hned v prvním kole, aniž byste se vůbec dostali ke slovu, ale protože se body udělují po dvou a na celkové vítězství jich potřebujete pět, tak ještě budete mít příležitost ukázat, co ve vás je.

Není to hra, kterou byste měli brát vážně. Je to zábavná, srandovní rychlovka do rodinného kruhu i do hospody, která zaujme šílenými ilustracemi zvířátek, jež měla takový hlad, že místo toho, aby se žrala mezi sebou, tak si pošmáknula na halucinogenních houbičkách.

Karty jsou z pořádně tvrdého papíru, takže se nebojte, že by se nějak rychle opotřebovaly a dávají vám pocit prémiovosti. Mohly to být obyčejné karty, ale když už dáte za malou krabičku se všehovšudy 30 kartami a 25 žetony tři stovky, je dobré vědět, že se na vás nešetřilo.

Dva se nežerou!

Co tě žere? je zkrátka vynikající karetní hra, která je tím lepší, čím více u ní sedí hráčů. Pravidla sice tvrdí, že je hratelná i ve dvou, ale nedělejte to. Její myšlenka ve dvou hráčích pořádně nefunguje a není to žádná zábava. Tři hráči jsou hraniční, takže nejvíc srandy si užijete ve čtyřech a pěti.

Co tě žere? zdroj: Vlastní foto autora

Může za to jednoduchá matematika. Vždy je totiž ve hře všech pět zvířat, takže ve dvou hráčích se zahrají jen dvě z nich v rámci každého kola a je tak velmi snadné se s protihráčem úplně minout a hra postrádá napětí.

Když se ale v jednom kole v plném počtu zahraje celkem pět karet, tak se bude daleko víc žrát a budete neustále jako na trní, zároveň se snáz stane, že hráči zahrají stejná zvířata, díky čemuž sice přežijí kolo, ale zároveň nikoho nesežerou. A to vše se stará o zábavné momenty utvářející celkovou atmosféru.

Takže pokud hledáte karetní hru pro dva, tak Co tě žere? to navzdory údajům na krabici nebude. Ale jinak směle do toho, protože je to další skvělý kousek talentovaných designérů Matthewa Dunstana a Bretta Gilberta.

Název:
Co tě žere?
Počet hráčů:
2-5
Herní doba:
15-20 min.
Čeština:
ano
Věk:
8+
Detail hry

Verdikt:

Co tě žere? je skvělým příkladem hry, která s opravdu málem pravidel a komponent vykouzluje spoustu muziky. Bude vás fascinovat, kolik zábavy si můžete užít s pouhými pěti čísly a jejich porovnáváním. Skvělá svižná karetka do skupinky 4-5 přátel, která poslouží jako výplňovka, vezmete ji na výlety nebo třeba na odlehčený večer.

Nejnovější články