Botany z vás udělá „lovce“ květin ve viktoriánské době
Novinka zdroj: Dux Somnium Games

Botany z vás udělá „lovce“ květin ve viktoriánské době

10. 5. 2023 11:41 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Květiny jsou v kurzu (tím spíše, když se blíží Den matek!). Jak jinak si vysvětlit, že možná lehce nenápadná stolní hra Botany aktuálně na Kickstarteru vybrala sumu, která je 65násobkem původně vyžadované částky (necelých 7 milionů vs. 107 tisíc korun)? No dobrá, možná to bude i kvůli tomu, že projekt vypadá rozhodně zajímavě a opravdu k světu.

Pár Amy a Dusty Droz totiž do své prvotiny evidentně vložil velké množství času a úsilí, kdy ji chtěl vyšperkovat k dokonalosti. To znamená, že by Botany mělo vlastníky bavit nejen herně, ale také vizuálně. Však se podívejte na ty krásné ilustrace, stylovou podobu komponent i krabici. Radost pohledět.

Ale už konec rozplývání nad zvolenou grafickou stránkou. Ta nakonec titul nedělá. Hlavní ingrediencí je samotné hraní, které je v tomto případě určené pro 1 až 5 hráčů, jejichž botanické snahy se budou dít na poli 45 až 90 minut. Každý z hráčů si zde vyzkouší roli lovce květin ve viktoriánské době a snaží se získat slávu, peníze i reputaci, aby se mohl stát královským botanikem.

Botany zdroj: Dux Somnium Games

V každém z kol se hráči posouvají na mapě světa, což reprezentuje prozkoumávání blízkých i dalekých koutů a provádění expedic. Na nich se pokusí sesbírat vzorky květin, s nimiž se musí úspěšně vrátit. Aby se jim to podařilo, je třeba šikovně spravovat své expediční fondy, překonávat různé události, sbírat předměty či rekrutovat společníky a mazlíčky. Při návratu následně přidají získané exempláře do své zahrady, kterou si lze zkrášlovat za pomoci různých vylepšení. Těmito kroky postupně získávají body, kdy hráč s jejich největším počtem vyhrává.

V případě, že máte o titul zájem, měli byste si pospíšit. V rámci kampaně totiž zbývá už jenom posledních pár kusů za zvýhodněnou sníženou cenu. To znamená, že základ s obrovskou hromadou odemknutých bonusů i exkluzivním rozšířením Regal Roses (přidává 7 druhů růží a novou postavu) může být stále váš za zhruba 850 korun. Následně cena povyskočí na 1 180 korun.

To samé platí pro společné balení hry se dvěma expanzemi. Je stále dostupné za 1 600 korun, ale následně se cena zvýší na 2 150 korun. První rozšíření s názvem Perilous Perfumes přidává 50 nových, častokrát nebezpečných druhů rostlin, 3 postavy i nové expedice a události. Jedná se v podstatě o stejný obsah, jaký nabízí druhé rozšíření Tantalizing Trees, ale podle názvu si asi odvodíte, že se zaměří na stromy. V případě, že k tomu všemu ještě chcete přihodit kovové mince, zaplatíte o dalších zhruba 550 korun navíc.

Uvedené částky nejsou konečné, protože je také potřeba zaplatit za dopravu. Podle toho, jaký z dostupných balíčků se rozhodnete pořídit, vás poštovné bude stát od 350 do 920 korun, což je docela velké rozpětí, k němuž ještě musíte připočítat daň. Botany proto na Kickstarteru není nejlevnější, ale pokud vás cena neodradí a pravidla zaujmou, tak se hry dočkáte odhadem v březnu roku 2024.

Nejnovější články