Blíží se česká verze Final Girl, Pochmurného kraje a Art Society. Naopak z obchodů pomalu mizí Válka o prsten
Novinka zdroj: Roman Solar

Blíží se česká verze Final Girl, Pochmurného kraje a Art Society. Naopak z obchodů pomalu mizí Válka o prsten

16. 2. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Týden uběhl jako voda, takže se k nám přikradl další pátek a s ním i skoro tradiční shrnutí toho nejzajímavějšího z české deskoherní scény uplynulých dní. A jelikož to je opět docela slušný výčet, je dobré se do něj hned pustit.

Blackfire

Horníci impéria – Valentýn zdroj: Blackfire

Jedno z nejplodnějších českých vydavatelství si tentokrát dalo menší pauzu a důkladně si užilo svátek všech zamilovaných. Právě s ním je spojená jedna ze dvou větších novinek, kterou je uvolnění zdarma stažitelného proma pro deckbuilding Horníci impéria. To přichází se zábavou pro zamilované sólo hráče v duchu valentýnského snažení, v němž ziskem bodů a s novou deskou postupu vyjadřujete tu největší lásku.

Druhou novinkou poté je, že se konečně oficiálně oznámil překlad rozšíření Piece of Cake do výborné Mojí kavárničky. Spekulovalo a naznačovalo se už od jeho originálního oznámení, ale nyní to máme černé na bílém (případně šedé na černém, jestli máte zapnutý tmavý režim). Expanze každopádně přinese nové desky hráčů s možností až pěti vylepšení, karty nápojů a dortů i nové bonusy.

Rovněž se sluší dodat, že právě dnes na pulty obchodů dorazila převahová hra Marabunta. V té se skrze kostky a zapisování utkají vždy dva hráči, kteří se svými mravenci zkouší objevit nová území, jež jsou bohatá na klíčové zdroje.

Rexhry

Poslední holka zdroj: Rexhry

Teď už ale skokem k Rexhrám, které mají jednu důležitou zprávu pro zájemce o vynikající deskovku Válka o prsten. Tu si náš šéfredaktor Patrik Hajda nemůže vynachválit, proto by rozhodně neměla chybět v žádné sbírce. Pokud si ji tedy chcete pořídit, neměli byste už dlouho váhat. Na skladě vydavatelství se již zásoby vyčerpaly, což znamená, že jakmile obchody doprodají své aktuální kusy, ke hře se delší dobu nedostanete, protože dotisk se zatím chystat nebude. Naopak se ale chystá druhé rozšíření pro karetní Válku o prsten, o čemž jsme informovali už dříve.

Stejně tak se pomalu mohou začít těšit příznivci umění, jelikož společnost dokončila překlad souborů k titulu Art Society, jenž získal tuzemské jméno Klub sběratelů. Jestliže vás zatím hra míjela, jde o přívětivou rodinnou hru, kde se snažíte vytvořit tu nejzajímavější sbírku obrazů, které se dost často odkazují na známé kousky z historie. Obrazy nejdříve budete dražit a následně umisťovat na hráčskou desku, což představuje samostatný puzzle, kde chytrým pokládáním splňujete jednotlivé podmínky a tedy získáváte vítězné body.

Ti náročnější zase už okem mohou pokukovat po českém vydání sólovky Final Girl aneb Poslední holka. Rexhry společně s Fox in the Box překlad úspěšně dokončily a celou první sérii (tedy pět kazet + základ) poslali do tiskárny. Znamená to, že si výtečně hodnocený slasher užijete už docela brzy. Navíc s příjemným bonusem v podobě lorebooku, který dodává další příběhy a scénáře, díky nimž se povážlivě navyšuje znovuhratelnost.

Fox in the Box

Pochmurný kraj zdroj: Fox in the Box

A když už se tady objevili Lišáci, tak ti taktéž přichází se svou samostatnou zprávou. Na vědomost dávají, že už se mílovými kroky blíží vydání Pochmurného kraje od Jaye Cormiera. Tato asymetrická deskovka podle komiksu je hodně tematická, kdy se taktickou likvidací nepřátel a ovládáním území snažíte zachránit či zničit paranormální městečko Harrow County.

Českou verzi si každopádně už můžete předobjednat za sníženou cenu 1 700 korun (následně povyroste na 1 900). V té je rovnou obsažené rozšíření Říše víl, které umožňuje hraní až ve 4 lidech místo 3.

Mindok

Turing Machine zdroj: Mindok

Svou troškou v aktuálním týdnu přispěl i Mindok, který na pulty obchodů uvedl Turing Machine. Jde o dedukční hru pro 1 až 4 hráče, kteří se snaží nalézt tajný trojmístný kód dříve, než se to povede ostatním. Unikátní je způsob, jak se k takovému kódu snažíte dostat.

Titul využívá principu analogového mechanického počítače, který pracuje s děrnými štítky. Tomuto stroji pak budete pokládat otázky a odpovědi by vás měly nasměřovat k tomu, abyste úspěšně odtajnili hledanou šifru. Vzhledem k tomu, že by hra měla nabízet více než sedm milionů kombinací, bude hraní opravdu neutuchající.

Final Boss

A na závěr jedna zajímavost. Roman Solar, tvůrce print-and-play roll & write hry Raiders of the Color Compass, na Kickstarteru odstartoval svou druhou kampaň, tentokrát pro titul Final Boss. Stejně jako v předchozím případě jde o print-and-play roll & write projekt, do něhož se ještě propisují prvky draftování kostek a vylepšování postavy.

Novinku můžete hrát jako duel, případně i sólo. Pokaždé si ale vyberete jednu ze šestnácti dostupných postav, kterou na poli sedmi kol vylepšujete a učíte se nové schopnosti. Následně se postavíte závěrečnému oponentovi, který prozkouší vaší přípravu. Vše je svižné a ke hraní nepotřebujete nic víc než jeden list papíru s vaší postavou, tužku a sadu kostek.

Soubory pro tisk dostanete po skončení kampaně v březnu. Cena se liší podle toho, kolik postav chcete mít. Pokud si vystačíte se základním balíčkem čtyř, stačí utratit 80 korun. Jestliže chcete mít všechny, zaplatíte 260 korun.

Nejnovější články