Autor Kanbanu Vital Lacerda z vás ve své další hře Inventions udělá vynálezce
Novinka zdroj: Vital Lacerda

Autor Kanbanu Vital Lacerda z vás ve své další hře Inventions udělá vynálezce

26. 6. 2023 8:31 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Vital Lacerda je v kruhu zkušených hráčů deskovek známý pojem. Konkrétně se jeho hrám přezdívá „lacerdovky“ a buď je milujete, nebo se jim obloukem vyhýbáte. V naprosté většině případů jde totiž o velice složité strategické hry s úzce propletenými mechanismy. A často jsou to vyložené skvosty.

K jeho nejlepším kouskům se řadí hry jako Kanban EV, The Gallerist, Vinhos, Lisboa či On Mars a protože mu stále nedocházejí nápady, řítí se na nás další kousek, opět s ilustracemi a grafickým designem skvělého Iana O'Toolea. Jmenuje se Inventions: Evolution of Ideas a stanete se v něm vynálezcem těch nejzásadnějších vynálezů v historii lidstva.

Jak už je u tohoto autora zvykem, opět tu máme centrální herní plán, který hráčům slouží k vyvolávání nejrůznějších akcí svými figurkami, zatímco každý hráč má rovněž svou vlastní dvouvrstvou desku, kde bude přicházet na vynálezy od kola přes písmo, fermentaci a brýle až po automobil a vesmírné rakety.

Inventions: Evolution of Ideas zdroj: Vital Lacerda

Na zhotovení těchto vynálezů se může podílet víc hráčů, stejně tak po svém vynalezení mohou být prospěšné nejen vám, ale i dalším přísedícím podílejícím se na růstu lidstva jako takového. Ve finále ale může vyhrát jen jeden – ten s nejvíce body.

Inventions: Evolution of Ideas vybírá peníze na svůj vznik na Kickstarteru, kde kampaň poběží ještě dva týdny. V době psaní článku bylo vybráno přes 13 milionů korun, což je šestkrát víc než původní cíl. Díky tomu došlo k odemčení mnoha bonusů včetně šikovného pořadače na hexové díly, nové karty, figurky a jiná vylepšení.

Jak už jste u lacerdovek jistě zvyklí, jsou poměrně nákladné a Inventions nejsou výjimkou. Kickstarterová kampaň nabízí jednu jedinou možnost příspěvku (protože nežijeme v Americe, kde si mohou zaplatit dvojnásobek za dřívější doručení hry), v němž vás hra vyjde na 2 800 korun.

Poštovné činí 520 korun a z celkové částky ještě zaplatíte 21% daň, takže výsledná částka za hru z Kickstarteru činí zhruba 4 tisíce korun. To věru není málo, ale dosud platilo, že se k nám hry pana Lacerdy snadno dostaly, často i s českým překladem pravidel od TLAMA games, tak třeba se na to můžeme spolehnout i teď.

Hra Inventions: Evolution of Ideas by měla vyjít v únoru příštího roku. Na kartě hry se můžete začíst do rozpracovaných pravidel včetně sólo módu a samotnou hru si můžete i vyzkoušet v Tabletopii.

Nejnovější články