Akropolis si odneslo prestižní cenu v Cannes. Bodovaly i další hry vydané v češtině
Novinka zdroj: Tlama Games

Akropolis si odneslo prestižní cenu v Cannes. Bodovaly i další hry vydané v češtině

2. 3. 2023 14:38 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Česká verze velice povedeného a příjemného budování řeckého města hry Akropolis dorazila na sklady vydavatelství TLAMA games začátkem tohoto roku, takže se zájemci mohou už dávno pustit do tohoto skvělého zážitku. Pro osvěžení připomeneme, že je vhodný i pro méně pokročilé hráče (až čtyři), kteří si vyzkouší roli architektů, kdy v srdci Středozemního moře zkusí vybudovat věhlasné město. To se bude skládat z jednotlivých dílků, jež reprezentují budovy, tržnice i zahrady. Ústřední snaha se následně točí kolem toho, abyste vytvořili harmonické místo k žití, kdy možností je i stavění dílků do pater.

Titul se dokonce hraje tak příjemně, že stihl ukořistit několik zajímavých i prestižních cen, k nimž nedávno přibyla další. Dílo Julese Messauda si totiž odneslo titul hry roku v rámci deskoherních cen As d’Or (Zlaté eso), které se předávají v rámci Mezinárodního festivalu her v Cannes. V podstatě se jedná o francouzskou obdobu Oscarů pro stolní zábavu, což je pro Akropolis už opravdu úspěšný „skalp“.

Avšak nejednalo se o jedinou cenu onoho večera. V kategorii „Expert“, která se zaměřuje na komplexní zážitky, se z vítězství může těšit strategická hra se zvířátky Archa Nova od Mathiase Wiggeho (u nás od Mindoku). Kategorii pro pokročilé následně ovládlo výborné karetní překvapení Challengers!: Vyzyvatelé (u nás od Blackfiru), které má na svědomí dvojice Markus Slawitscheck a Johannes Krenner. Nejlepší hrou pro děti je posléze podle poroty Flashback: Zombie Kidz. Jestli vás zajímá záznam z celého předávání, můžete se na něj podívat zde. Sluší se ale poznamenat a upozornit, že je dostupný pouze ve francouzštině.

Vydavatelství TLAMA games, které ji má na svědomí, navíc oznámilo, že chystá překlad jedné z her, jež na festivalu byla nominována. O jakou přesně jde, to se dozvíme nejspíše už za dva týdny. Avšak mezi tipy jsou strategická Carnagerie nebo sci-fi eurovka Federation. Každopádně blahopřejeme všem český vydavatelstvím, kterým se nadále daří přinášet oceňované kousky na náš trh.

Nejnovější články