Z Games Workshopu po čtyřech dekádách odešel John Blanche, tvůrce vizuální podoby Warhammeru
Novinka zdroj: Games Workshop

Z Games Workshopu po čtyřech dekádách odešel John Blanche, tvůrce vizuální podoby Warhammeru

7. 6. 2023 8:20 | Wargaming | autor: Patrik Hajda |

Když se řekne Warhammer nebo Warhammer 40,000, každému hned přijde na mysl drsný a temný svět plný nejroztodivnějších monster, svalnatých chlapů a všemožných legendárních hrdinů a záporáků v ikonických zbrojích. Napadlo vás ale někdy, kdo za touto interpretací fantasy a sci-fi světů vlastně vězí?

K formování vizuální podoby Warhammerů přispěla dlouhá řada umělců, ale jednomu za to vděčíme především – Johnu Blancheovi. Ten v Games Workshopu působil od roku 1977 do konce letošního května, kdy se po 46 letech rozhodl se studiem a prací na fiktivních světech rozloučit.

Warhammer John Blanche zdroj: Games Workshop

Blanche se postaral o ilustrace všech frakcí Warhammeru 40,000 a armád klasického fantasy Warhammeru. To on namaloval obrázek, který se skví na krabici úplně první edice hry a několika následujících edic obou Warhammerů. Jeho umění je i na obálce prvního Dungeons & Dragons.

Jeho píle mu koncem 80. let, kdy zakladatelé Games Workshopu Ian Livingstone a Steve Jackson prodali své podíly ve firmě Bryanu Ansellovi, vynesla novou pozici šéfa výtvarného oddělení a dále tak formoval vizuální podobu světů.

Warhammer John Blanche zdroj: Games Workshop

John Blanche svojí práci miloval natolik, že sám tvořil figurky a maloval je tak jedinečným stylem, že vešel ve známost jako Blanchitsu a kde kdo své figurky maloval právě tímto způsobem, který se vyznačuje vysokým kontrastem mezi světlem a temnotou za použití jen několika málo barev.

Oznámení o jeho odchodu nedoprovází informace o tom, čemu se John Blanche bude věnovat dál.

Nejnovější články