Wargaming a jeho měřítka – když milimetry definují figurky
Téma 6mm a 28mm Peršané | zdroj: Vlastní foto autora

Wargaming a jeho měřítka – když milimetry definují figurky

8. 11. 2022 17:00 | Wargaming | autor: Štěpán Jura |

V minulém článku jsme se podívali na to, jak škatulkovat hry podle počtu modelů na stole a dnes se zaměříme na to, jak se dají třídit podle velikosti modelů. 

Tato čísla (a následná velikost modelů od nich odvozená) nejsou náhodná, ale představují velikost skutečné figurky člověka na stole. Tedy v 28mm hře má figurka představující člověka opravdu velikost 28mm. Často ale bývá rozdíl v tom, jak se tato velikost počítá. Někteří výrobci berou celou figurku po vrchol hlavy a jiní zase jen do úrovně očí, čímž vznikají rozdíly jednoho až dvou milimetrů. 

Než začneme samotnými měřítky, je tu ještě dvojice kritérií, které se do velikosti figur promítají – zda se jedná o takzvané heroic či truescale modely, hezky česky to můžeme volně přeložit jako hrdinské/komiksové a realistické proporce. Už název napovídá, o co se jedná. Klasickým příkladem heroic scale jsou modely od Games Workshopu, kdy vojáci mají mnohdy hlavy skoro velikosti hrudi a dlouhé opičí ruce (krásným příkladem budiž staré plastové modely Imperiální Gardy).

Realistické proporce najdeme u „více uměleckých“ figurkových řad a mnohém historickém wargamingu. Většina modelů se často drží někde na půl cesty a i u nových vydání Games Workshopu můžete vidět, že se mírně snaží jít cestou realističtějších proporcí. 

32mm a větší

Jedná se o velmi specifické měřítko, které v současnosti zpopularizoval primárně Games Workshop. Ten neustále zvětšoval své modely, aby mohl mezi edicemi vydávat „znovu“ již vydané modely a nepřímo tak nutil hráče si pořizovat další a další modely pro jednotky, které již vlastnil. Proč? Protože by se mu esteticky nehodily do staré armády, kdyby každý druhý mariňák byl o hlavu větší. Pro tento jev existuje v hobby i termín – Scale Creep. Dneska už modely od GW začínají mírně převyšovat i těch 32mm. Přitom byl Warhammer ve svých začátcích klasickou hrou s 25mm modely. 

Scale Creep v praxi Scale Creep v praxi | zdroj: Tale of Painters

28mm 

Asi nejpopulárnější měřítko „velkých modelů“ je 28mm, v němž (v heroicu) je i část starších Warhammerů a víceméně všechny skirmish hry a regimentovky (více o nich v minulém článku). Popularita tohoto měřítka má tu výhodu, že není žádný problém sehnat k němu terény a pravidla na skoro cokoliv, co vás napadne.

Bolt Action, v současnosti asi nejoblíbenější historická 28mm hra Bolt Action, v současnosti asi nejoblíbenější historická 28mm hra | zdroj: Vlastní foto autora

V případě her z druhé světové války se dokonce otevírají nepřeberné možnosti nákupů vojenské techniky v plastu, protože k 28mm dobře sedí vozidla v modelářském měřítku 1/48 a tím pádem máte přístup k nepřebernému množství kitů – i když i tato výhoda už dneska díky 3D tisku nemá takovou váhu, jakou měla před lety. 

28mm modely jsou dostatečně velké a v ideálním případě dostatečně detailní, díky čemuž jsou vynikající na menší skirmish hry, kde je vítané mít pár pěkných modelů s hromadou detailů a velkou mírou personalizace. Může to ale být i problém, když chcete hrát větší bitvy a musíte namalovat (a někdy i slepit) pár set (!!!) detailních modelů, což je tak složitý úkol, že vám zabere i několik měsíců.

Stejně tak při větších hrách naráží 28mm modely na problém s místem. Existuje strop, kolik se jich vejde na stůl a od určitých počtů je potřeba pronajmout si tělocvičnu. Nebo přejít na menší měřítko. 

For Dixie! American Civil War od Perry Miniatures je příkladem modelové range, který začal jako 25mm a přerostl do 28mm For Dixie! American Civil War od Perry Miniatures je příkladem modelové range, který začal jako 25mm a přerostl do 28mm | zdroj: Vlastní foto autora

25mm

Tady máme takovou spíš čestnou zmínku. Měřítko 25mm bylo před 20 až 30 lety nejpopulárnější mírkou, ale její místo postupně zaujala větší 28mm a dneska už v 25mm vycházejí pouze cílené „retro modely“, případně se modely shánějí  z druhé ruky od starých wargamingových veteránů či ještě u některých prodejců v rámci jejich „starých“ řad modelů. 

Ale s lehkou nadsázkou se dneska jedná o mrtvé měřítko, které ale stále jde v pořádku kombinovat na stole s 28mm. Přece jenom i různí lidé bývají různě velcí... 

20-22mm aka 1/72

Toto měřítko je zajímavé tím, že není sice bráno jako „to pravé wargamingové měřítko“, kterému by se ve velkém věnovala nějaká pravidla, ale přesto jde o startovní měřítko některých hráčů, kteří chtějí začít s (především historickým) wargamingem a neví, co kde koupit. Narazí však v jakémkoliv náhodném modelářském obchodě v Česku na krabice s označením 1/72, ať už na napoleoniku, či případně druhou světovou válku.

Což je obří výhoda tohoto měřítka – lze jej pořídit v jakémkoliv kamenném hobby shopu a za pár stovek dostanete krabici s desítkami modelů. Nevýhodou bohužel je, že se často jedná o monopose modely z nepříliš kvalitního měkkého plastu. 

Bolt Action v 20mm Bolt Action v 20mm | zdroj: JohnM

15mm 

Patnáctka je s přehledem nejpopulárnější „malé“ měřítko díky kombinaci její úžasně univerzální velikosti, která dovoluje i na relativně nevelký stůl postavit hromadu modelů s prostorem k manévrování, ale zároveň je dost veliká na to, aby ty kvalitnější modely měly míru detailů téměř na úrovni 28mm. 

Díky tomu jde o skvělé měřítko na large skirmish či regimentové hry – máte stále pěkné a detailní modely, můžete jich na stole mít stovky a furt se na něj i s modely vlezete s místem pro manévry. A pokud chcete hrát druhou světovou či modernu, tak i tady jde nakupovat vozidla v klasických model shopech, protože se jedná o modelářské měřítko 1/100. 

Kompromis mezi detaily a velikostí figurek Kompromis mezi detaily a velikostí figurek | zdroj: Vlastní foto autora

10mm+

Desítka je takové zvláštní měřítko mezi 6mm a 15mm, které v našich končinách nemá příliš tradici a ani zastoupení, protože 15mm je prostě a jednoduše detailnější a 6mm je (překvápko) menší.

Přesto se poslední rok objevilo již několik armád v tomto měřítku i u nás. Zejména skrze společnost Warlord Games a jejich Epic Black Powder řadu ve „svém“ 12/13mm a díky 3D tisku ve Warmasteru (regimentová obdoba fantasy Warhammeru), který rovněž pár lidí hraje, když už si můžou vytisknout vlastní modely a nemusí být odkázaní na burzy. 

6mm

Jedná se o skvělé měřítko na hraní velkých bitev, kde modely stále mají ještě nějaké detaily, ale zároveň se jich na klasický stůl vejdou ne stovky, ale skutečně tisíce. Díky tomu se dají hrát bitvy masivních šiků vojáků na relativně malém stole. A v případě menších historických bitev ani není problém je sehrát v počtu 1:1 na modely a vojáky.

6mm nabízí ten krásný sweet spot mezi „malou velkou“ armádou a detailními modely 6mm nabízí ten krásný sweet spot mezi „malou velkou“ armádou a detailními modely | zdroj: Vlastní foto autora

Toto měřítko stejně tak vynikne při bitvách vojenské techniky. Je jedno, jestli to je bitva u Kursku nebo o Cadii, protože toto měřítko bylo zvoleno Games Workshopem pro dnes už mrtvou hru Epic (velký formát Warhammeru 40k v malém měřítku) a Adeptus Titanicus.

A jedná se i mimochodem o nejpoužívanější měřítko skutečné americké armády. Pokud chcete hrát s modely určenými pro armádu, tak klidně můžete, protože se dají bez potíží koupit od firmy GHQ, která pro US Army vyrábí wargamingové miniatury od dob války ve Vietnamu. Pravděpodobně vás uchvátí míra detailů na tak malém měřítko, stejně jako cena, která za tak malý model přesahuje 300 korun…

Ano, tento Abrams je opravdu velký jako pětikoruna Ano, tento Abrams je opravdu velký jako pětikoruna | zdroj: GHQ

3mm

Se třemi milimetry se dostáváme na strop toho, co jde technologicky ještě zpracovat formou figurky, aby to nebyl jenom nevýrazný blob. 3mm už umožňují hrát opravdu masivní bitvy, ale chce to hodně dobré oči a odhodlání do barvení velmi titěrných detailů, které u hry na modelech stejně nebudou vidět. Navíc se modely dají snadno nahradit žetony, protože je potřeba hlavně velikost jednotky na stole, ale její výška už nehraje roli. 

Výhoda 3mm je, že jde tvořit už opravdu krásné terény v měřítku, které nezaberou celý stůl Výhoda 3mm je, že jde tvořit už opravdu krásné terény v měřítku, které nezaberou celý stůl | zdroj: Analogue Hobbies

2mm

V tomto měřítku už se nejedná ani tak o modely, jako spíše scénické bejzky. Co také jiného v takové velikosti čekat. Přesto figurky ve větším počtu na stole opravdu evokují bojující armády, i když jednotlivě žádný „wow“ efekt nemají. 

2mm falanga. Níž už to nejde 2mm falanga. Níž už to nejde | zdroj: Project Wargaming

Hexy, lodičky a letadélka

No a když už plastové modely nestačí, nastupují na scénu papírové/kartonové žetony, se kterými se většinou hraje hexový wargaming.

A když už námořní či letecké hry používají modely (ale nemusí, neboť většinou trojrozměrnost modelu není pravidlově potřeba), tak se u nich téměř nikdy nepoužívá velikost v milimetrech, ale měřítko zmenšení stejně jako u modelářských kitů. Takže i když Warlordí Black Seas je nominálně 3mm hra, tak se o jejích modelech mluví jako o 1/700 lodích.

Námořní šarvátka v 1700 Black Seas Námořní šarvátka v 1700 Black Seas | zdroj: Vlastní foto autora

A tímto je naše povídání o různých měřítkách ve wargamingu u konce. Doufám, že teď už víte, jaký je rozdíl mezi skirmishem a regimentovkou (pro připomenutí čtěte minulý článek) a kdy je možné zakomponovat mezi milimetrovou velikost miniatur také modelářské měřítko zmenšení. Příště se podíváme na to, jak s wargamingem vůbec začít.

Nejnovější články