Nová italská kampaň pro Bolt Action přináší vedle řady nových pravidel i polského medvěda Wojtka
Novinka zdroj: Warlord Games

Nová italská kampaň pro Bolt Action přináší vedle řady nových pravidel i polského medvěda Wojtka

7. 7. 2023 13:02 | Wargaming | autor: Štěpán Jura |

Ve wargamingu Bolt Action, který jsme před časem recenzovali, jste italskou kampaň již mohli navštívit s knihou Soft Underbelly. Nyní bude spojenecký postup pokračovat s navazující knihou Tough Gut, kterou napsal stejný autor Robert Vella a posouvá časovou osu do roku 1944. Jako všechny kampaňové knihy pro Bolt Action přinese spoustu nových scénářů, jednotek a univerzálních pravidel.

Krátká historická vložka: Pokud vám vrtá hlavou, proč se knížky jmenují „Měkký podbřišek“ a „tvrdý žaludek“, jedná se o odkaz na Winstona Churchilla, který označil Itálii za „měkký podbřišek německého krokodýla“, tedy nejlepší místo, kudy otevřít druhou frontu v Evropě.

Tough Gut se zaměřuje na boje v prvních pěti měsících invaze do Itálie v letech 1943/44. Čeká nás tedy slavné vylodění u Anzia, tvrdé boje na Gustavově linii a ikonická bitva o Monte Cassino.

Ačkoli Britové a Američané byli nejznámějšími spojeneckými silami zapojenými do italské kampaně, jednalo se o skutečně mnohonárodní záležitost, přičemž Britové vybavovali a podporovali síly z celého Commonwealthu i odjinud. Dlouhou dobu byly tyto „menší národy“ ve hře reprezentované volitelnými národními charakteristikami z knihy Armáda Velké Británie, ale Tough Gut jim dává vlastní jedinečná pravidla a jednotky pro Novozélanďany, Kanaďany, Indy a Poláky.

Bolt Action: Tough Gut Wojtek zdroj: Warlord Games

Stejně tak USA poskytly vybavení a výcvik široké škále národů, především obnoveným francouzským exilovým jednotkám. Kromě nich jsou v knize pravidla i pro americké jednotky, kde nejvíc zaujme 100. prapor Nisei, slavná jednotka složená z amerických Japonců.

Po italské kapitulaci na konci roku 1943 se osvobozený jih Itálie připojil ke Spojencům a vznikla Corpo Italiano di Liberazione (CIL neboli Italský osvobozenecký sbor) bojující po boku spojeneckých jednotek, ale s italským vybavením a uniformami. Díky novým pravidlům pro tyto muže, včetně parašutistů, bersaglieri a elitních Alpini, je k dispozici zcela nový způsob, jak nasadit své Italy! Trošku zklamáním však je, že se v knize zjevně nevyskytují pravidla pro Brazilce, ony „Kouřící kobry“ proslavené písničkou od Sabatonu.

Německé jednotky v Itálii byly fascinující směsicí zocelených veteránů a nezkušených rekrutů. Nejikoničtější akcí Němců v Itálii je bezesporu legendární obrana Monte Cassina německými výsadkáři. Tito vzdorovití (jak se i nazývá univerzální pravidlo pro výsadkáře v Bolt Action) vojáci dostávají nové jednotky včetně důstojnického týmu a ženistů, zatímco zbytek Wehrmachtu se dočká aktualizovaných profilů mnoha pěších jednotek, které je lépe reprezentují tak, jak vypadaly během italského tažení. 

Ale ani Italové nebudou bez nových pravidel a italští obránci Anzia dostanou nové jednotky pro mariňáky a výsadkáře. V Tough Gut je také spousta nových a přepracovaných speciálních pravidel a vybavení, které vám umožní přizpůsobit své síly italské kampani. Od raného modelu Panzerfaustu 30 až po tlumiče záblesků pro kulomety, kde jsem upřímně zvědavý, jak se herně projeví.

Hráče německých horských myslivců jistě potěší, že Gebirgsjägeři nyní získávají speciální pravidla Mountain Warriors (které teda už dávno měli mít), zatímco díky národnímu speciálnímu pravidlu Forza d'Animo jsou italské jednotky na stole mnohem agresivnější. Generické univerzální jednotky, jako jsou kaplani a předsunutý návodčí (pro supertěžké zbraně!), dostanou pravidla k používání u všech národů spolu s výběrem nového vybavení a opevnění.

Při objednání napřímo přes internetový obchod studia Warlord Games je ke knize Tough Gut přiložená exkluzivní figurka – medvěd Wojtek! Tento legendární zvířecí voják byl adoptovaný polskými vojáky a podle legendy sloužil po jejich boku během italského tažení jako nosič munice u dělostřelecké jednotky a zároveň poskytoval svým lidským spolubojovníkům tolik potřebnou morální podporu. Tuto poslední vlastnost zpodobňují Wojtkova speciální pravidla pro Bolt Action, kdy dělá auru pro lepší morálku pro spřátelené jednotky ve své blízkosti.

Nejnovější články