Do Warhammeru 40,000 se vrací jízda Imperiální gardy
Novinka zdroj: Warhammer Community

Do Warhammeru 40,000 se vrací jízda Imperiální gardy

21. 10. 2022 9:47 | Wargaming | autor: Aleš Smutný |

Co může být víc grimdark, než když se na bojištích 41. tisíciletí společně s mohutnými tanky, bitevními roboty a biotechnologickými konstrukty prohání… lidé na koních? A tím nemyslím augmentované koně Death Korps of Krieg, ale víceméně obyčejné koně, na které někdo navěsil zbroj a jejich jezdcům dal do ruky kromě věrného lasgunu i kopí. Na které přimontoval granát. Boom.

Attilan Rough Riders skončili v zapomnění po kodexu 5. edice Warhammeru 40,000, takže pamatují, když se Astra Militarum ještě jmenovala Imperial Guard. Potěšující je, že dostanou nové modely, protože ty původní vypadaly hrozně už v roce 2009, a pokud vám aktuální styl futuristických Hunů nesedne, pořád je tu spousta third party výrobců – osobně počítám s tím, že budu kitbashovat Atalan Jackal Riders s hlavami Cadianů a kopími.

Zatím toho o Rough Riders moc nevíme, respektive nevíme, jak moc budou v synergii se zbytkem armády. Dá se počítat, že půjde o Fast Attack slot a podle statistik jejich kopí s nimi spíš počítejte jako s mobilními lupiči objectivů (mají Core keyword) než těžkou jízdou, která před sebou požene vaše nepřátele. Při útoku kopím můžete vybrat buď frag hrot proti přěchotě, a nebo melta. Frag má sílu uživatele (takže u lidí asi 3, s koněm možná závratné 4), AP -1 a každý úspěšný zásah přidá dva další. Na lehkooděné davy jakž takž, proti power armoru radši rovnou nasaďte melta tip. Melta má sílu +2, AP -4 a dává 3 zranění. Popravdě, desítka jezdců, která najede do lehčího vozidla, a nebo Intercessorů a jejich ekvivalentu už může v prvním charge nadělat paseku.

Tím spíš, že Rough Riders budou moci využívat rozkazy od důstojníků. Pokud ovšem nedostanou extra armor, počítejte s tím, že se vaše kavalerie vypaří při zlejším pohledu čehokoliv se střelnou zbraní. Otázkou nyní je, zda si budou moci brát, stejně jako dřív, special weapons. Na sklonku své éry se objevovaly pětice jezdců, kde jste našli alespoň jednu meltu nebo plasmu a místo hrdinských útoků s kopími kroužili kolem zranitelných cílů a kopiníci sloužili jen jako štít pro velitele s meltou.

Každopádně jde o další jednotku, která nás připraví na příchod kodexu Astra Militarum pro 9. edici a společně s ní i oživení mnoha polozapomenutých jednotek. Vrací se elitní vojáci Cadie v podobě Kasrkinů. Jejich kovové modely se svého času staly velmi ceněným zbožím, ale nyní se dočkají nových plastových modelů, které se představily v Kill Teamu.

Faceliftem prošla kompletně pěchota Cadie (ale to platí pro spoustu dalších regimentů, protože Cadia pattern je využívaný napříč celou Gardou, ehm, Astra Militarum) a nově budou do pole moci vyvézt i mobilní dělostřelectvo, o němž nevíme absolutně nic kromě toho, že půjde o těžké minomety, houfnici a nebo turbolascannon.

Ursula Creed Nová velitelka vojsk Cadie - Ursula Creed | zdroj: Warhammer Community

A už mnohem dříve se představila nová velitelka vojsk Cadie, Ursula Creed, dcera legendárního lorda kastelána Ursarkara Creeda, taktického génia, který si dovolil zkřížit meče s Abaddonem a aktuálně obývá transdimenzionální muzeum jistého Necrona. Co bude dál? V době psaní článku se spekuluje o novém tanku, který bude tonáží mezi Leman Russem a Banebladem a během týdne-dvou by v tomto mělo být jasno.

AKTUALIZOVÁNO - A nový tank už je tady. Jmenuje se Rogal Dorn (asi aby mohl Leman Russ remcat, že jeho bratr má větší tank) a je to pořádný macek, který má spoustu dakka a roztomilého sebevražedného střelce, který stojí na věži samotného tanku.

Nejnovější články