10. edice Warhammeru 40K přináší nový režim Combat Patrol pro malé, vyvážené střety
Novinka zdroj: Warhammer Community

10. edice Warhammeru 40K přináší nový režim Combat Patrol pro malé, vyvážené střety

27. 6. 2023 8:41 | Wargaming | autor: Patrik Hajda |

Očekávaná 10. edice Warhammeru 40,000 je konečně tady. Ti nejrychlejší zákazníci už ve svých rukách třímají její starter set nazvaný Leviathan a mohou se tak pouštět do lepení a malování figurek a studování pravidel.

V těchto pravidlech (která jsou k dispozici zcela zdarma na stránkách Games Workshop) na ně číhá jedno zajímavé překvapení. 10. edice přináší nový herní mód Combat Patrol, který si dává za cíl hru zmenšit a zpřístupnit nováčkům (ještě více než Boarding Actions), kteří nebudou zahlcení informacemi o bodech jednotlivých figurek a skládáním celé armády.

Combat Patrol nabízí pro každou frakci pouhopouhé jedno balení, v němž je úplně vše potřebné k hraní dané frakce, tedy figurky, pravidla a upravené datasheety (viz příklad s kapitánem Octaviem níže). Prostě si koupíte krabici a můžete rovnou hrát, jelikož možností úprav vaší armády je pomálu.

Warhammer 40,000 - 10. edice: Combat Patrol zdroj: Warhammer Community

To samozřejmě znamená menší svobodu pro hráče, ale od toho tu je plnohodnotný Warhammer. Semknutost režimu Combat Patrol by měla zajistit především to, že se proti sobě postaví vyrovnané armády (zhruba kolem 500 bodů), v jejichž složení a statistikách vás díky nemožnosti je zásadněji upravovat nic nepřekvapí.

Co si můžete volit, jsou například některé stratagemy a pravidlo „Patrol Squad“ vám zase dovolí nasadit velké jednotky jako celek, nebo je rozdělit třeba na dvě poloviny, abyste měli na bojišti větší manévrovatelnost (řeč je o jednotkách složených třeba z 10 figurek, které buď seskupíte do jednoho chumlu, nebo dvou po pěti).

Proto, abyste si mód Combat Patrol vyzkoušeli, vlastně nemusíte kupovat nic speciálního. Pokud jste hrdými majiteli Leviathana, můžete se do něj rovnou pustit. Z obsažených figurek sestrojíte dvě armády The Vardenghast Swarm za Tyranidy a Strike Force Octavius za Space Marines.

V příručce pak naleznete pravidla tohoto módu a šest misí, které si zahrajete na kompaktním bojišti 44 na 30 palců, což odpovídá dvěma spojeným deskám z Kill Teamu. Na základě této zkušenosti si pak můžete pořídit Combat Patrol boxy konkrétních frakcí, které si Games Workshop cení na v přepočtu 3 500 korun a k nimž jsou dostupná pravidla zdarma přímo u zdroje.

Nejnovější články