TTRPG Coyote and Crow představuje Ameriku bez kolonizátorů, zato s punkem
Novinka zdroj: Coyote & Crow LLC

TTRPG Coyote and Crow představuje Ameriku bez kolonizátorů, zato s punkem

20. 10. 2022 10:22 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Nestává se vyloženě často, aby dnes člověk v TTRPG vodách narazil na vyloženě neokoukaný koncept. Coyote and Crow od Cherokeeho Connora Alexandera mi ale dnes nadzvedlo obě obočí v tom dobrém slova smyslu. Jde totiž o vůbec první RPG odehrávající se v kultuře domorodých severoamerických kmenů. A taky je to fantasy. A sci-fi. A alternativní historie a zřejmě i něco, čemu se říká aether-punk, což je žánr, o jehož existenci dneska slyším poprvé, přiznávám se bez mučení. 

Coyote and Crow se totiž odehrává v alternativním světě, v němž ke kolonizaci Severní Ameriky nikdy nedošlo. Místo toho tu máme historický milník v podobě jakési nebeské události, která indiánskému světu přinesla magické schopnosti a s nimi i nevídaný technologický pokrok. Ahá, jasně, je to jako steam-punk, ale s kouzly místo páry a indiánským folklórem místo bledých šlechtičen s obrnou, chápu. Je fakt, že jestli má nějaké slovo vystihovat ony extaticky barevné ilustrace, kterými se kniha pyšní, aether-punk to svede raz dva.

Connor Alexander a jeho tým složený z domorodých amerických autorů svou hru odstartovali corebookem v roce 2021 a dočkali se nadšených ohlasů, jak na hru jako takovou, tak na její zasazení a tématiku. Teď na úspěch základní knihy navázali kampaní na Backerkitu, kde vybírali peníze na sbírku hratelných dobrodružství. Alexander dal coby editor dohromady deset scénářů od deseti různých domorodých autorů s důrazem na co největší variabilitu. Kniha má obsahovat detektivní zápletky, špionáže, politické intriky a mnoho dalšího. 

Kampaň skončila 13.10. 2022 naprosto očekávaným úspěchem a více než pětkrát překročila cílovou částku 750 tisíc korun. Pokud vás mrzí, že jste ji minuli, můžete stočit svou pozornost k základnímu corebooku, který lze pořídit v .pdf formátu za 25 dolarů. Verze v pevné vazbě vás přijde na 70 dolarů, ale budete si ji muset pořídit přes Amazon – oficiální obchod totiž nenabízí zaslání mimo Spojené státy. Modul pro virtuální tabletop Foundry je dostupný za 50 dolarů.

A kdyby vám snad (jako některým komentujícím na drivethrurpg) dělalo těžkou hlavu, zda můžete Coyote and Crow hrát beze strachu z kulturní apropriace, autor sám vám moc rád vysvětlí, že si s tím hlavu dělat nemusíte. Ačkoli to, pravda, vyjádří s o něco ostřejší slovní zásobou. 

Nejnovější články