Planescape se vrací s trojicí nových knih do D&D 5e
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

Planescape se vrací s trojicí nových knih do D&D 5e

30. 5. 2023 12:24 | RPG | autor: Michal Krupička |

Planescape, Město dveří, Sigil, Paní bolesti. Hodně hráčům bude při těchto slovech pohrávat úsměv na rtech, zatímco jim budou naskakovat nezapomenutelné vzpomínky. S tímto tématem je u nás nepochybně nejznámější videohra Planescape: Torment, pro mnohé nejlepší RPG vůbec. Odehrává se právě ve městě uprostřed sfér. Městě, odkud vedou dveře do všech ostatních sfér. Městě, které je neutrální, protože to jeho paní, tajemná Paní bolesti, tak vyžaduje.

Není to ale jen videohra. Planescape je s Dungeons & Dragons spjatý už od druhé edice a poprvé vyšel roku 1994. Právě on sloužil k vysvětlení všech těch propojených sfér, které v D&D najdeme, tedy takzvaného Velkého soukolí. A spojil se tak s knihou Manual of Planes, aby vysvětlil celou kosmologii vesmíru D&D. Jak je tenhle svět důležitý i pro dnešní hráče, je třeba vidět na tom, že představil kupříkladu rasu Tieflingů!

Druhá edice pak běžela souběžně s druhou edicí pravidel. Ve třetí edici D&D se jako spousta dalších světů odpojil od celkového vesmíru a v edici čtvrté je sice zmiňovaný v několika příručkách, ale nikdy mu nebylo věnováno moc pozornosti, natož příběhových linek. Zmínky byly i v páté edici, ale právě pouze ty zmínky. To platilo, dokud Wizards of the Coast neoznámili jeho oficiální návrat.

Vyjdou rovnou tři tematické příručky, které se budou zabývat právě tímhle fantaskním světem, kde můžete potkat pevnosti uprostřed vesmíru vybudované z těl mrtvých bohů nebo handrkovat se se sběrači o ceně za mrtvolu, kterou budou chtít prodat spalovačům, tedy kultu pravé smrti. Sigil je zpět přátelé! Město v samotném středu velkého soukolí se vrací s plnou parádou.

Knihy byly oznámené už během prezentace v roce 2022, ale moc informací o nich nebylo. Znalo se ale datum vydání, takže se 17. říjen 2023 pro nejednoho fanouška D&D stal očekávaným datem. Teď, pět měsíců před vydáním, ale už víme víc.

Planescape: Adventures in the Multiverse zdroj: Wizards of the Coast

Planescape: Adventures in the Multiverse bude balíčkem tří knih v jednom pouzdře. Dvě z nich budou mít 96 stran a jedna 64, v balíčku bude i zástěna pro vypravěče a mapa. Celý balík knih bude pak stát něco málo přes 1 400 korun, kdy jeho levnější verze bude samozřejmě k dostání i v elektronické podobě třeba na D&D Beyond.

První kniha Sigil and the Outlands bude příručkou pro kampaně, která poslouží jako představení celého světa Planescapu, obsahuje informace o jeho příběhovém pozadí, frakcích, historii a vůbec všem, co můžou hráči potřebovat, aby se zorientovali.

Další větší příručka Turn of Fortune’s Wheel pak představí dobrodružství pro nové hráče, kteří se vydají do světů Planescapu. Většina kampaně se bude odehrávat ve světě zvaném Outland, v jehož středu stojí na vrcholku velké věže město Sigil. Hráči budou vyšetřovat záhadu kolem poškození samotné reality multiverza D&D.

Poslední menší kniha se svými 64 stranami vlastně slouží jako bestiář. Právě tady se čtenář dozví o monstrech a obyvatelích Sigilu a přilehlých oblastí. Jmenuje se sympaticky Morte’s Planar Parade a odkazuje tak na nejukecanější lebku v historii a věrného parťáka Bezejmeného: Morteho.

Skvělé je, že celý svět Planescapu propojí všechny ty roztroušené příběhy a postavy. Najednou dává smysl, že se věci z jednotlivých světů prolínají a potkávají. Ukáže zase ty fascinující lokace, které jsou jiné, než jsme zvyklí třeba z Faerûnu nebo jiných knih. Tepající tržiště, kde se dají najít poklady a postavy ze všech koutů D&D, podivné zákony a portály fungující podle pravidel, která je třeba odhalit.

Pokud se tyhle příručky povedou, věřím, že Město dveří bude věrné svému jménu a doopravdy otevře dveře do celého multiversa dokořán. Není proto divu, že když ilustrátor Tony DiTerlizzi na svém twitteru napsal: „Když Paní bolesti vyžaduje mou přítomnost zpět v Planescapu, jak bych mohl odmítnou?“ a zveřejnil první ilustraci, vzbudil v komunitě poměrně velkou radost a očekávání. Však je to právě on, kdo původně Planescapu vtiskl jeho osobitý vizuální styl, který celou sféru proslavil.

Nejnovější články