Opěvované fantasy Páté roční období se dočká vlastního RPG
Novinka zdroj: Backerkit

Opěvované fantasy Páté roční období se dočká vlastního RPG

11. 1. 2023 14:59 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Obvykle o crowdfundingových projektech píšeme teprve ve chvíli, kdy alespoň spustí vlastní kampaň, ale v přípaPátého ročního období a jeho RPG adaptace Fifth Season: Roleplaying in the Stilness myslím můžeme udělat výjimku. Pokud vám to jméno nic neříká, vězte, že jde o jednu z nejoceňovanějších fantasy sérií dneška (u nás vycházející v nakladatelství Host), za kterou si autorka N. K. Jemisinová odnesla ne jednu, ale hned tři ceny Hugo v řadě za sebou, což je rekord, který – pokud vím – stále zůstává nepřekonán.

Páté roční období vypráví o světě jménem Tišina, který je periodicky zmítaný kataklyzmatickými událostmi. Mory, povodně, sopky chrlící oheň… Konce světa tu nejsou ničím novým, odehrávají se vždy jednou za pár stovek let. V románech ale apokalypsa slouží spíše jako pozadí intimních příběhů hlavních postav, které jsou pro změnu protkané spoustou politických motivů, zejména diskriminace se zjevnými paralelami ke skutečným etnikům a LGBT.

Obzvláště příběh Essun, orogénky (což jsou lidé schopní nadpřirozeně ovládat sílu země) ženoucí se za pomstou na svém manželovi, který jí zabil syna a unesl dceru, zatímco se kolem ní bortí svět, je drsným, bolestivým vyprávěním, na které se jen tak nezapomíná. O to víc je fascinující, že ta nejdůležitější část zápletky se nakonec vlastně vůbec neodehrává na řádcích textu, ale mezi nimi – tam, kde si jí všimnou jen ti opravdu pozorní čtenáři.

Jak dobře zvládne tenhle zážitek zprostředkovat i vyprávěcí RPG? To se teprve uvidí, ale tvůrci rozhodně disponují velice solidním zdrojovým materiálem a hraní za uprchlíky před dalším z řady konců světa zní rozhodně zajímavě. Hra navíc využije upravenou verzi populárního enginu Adventure Game Engine (AGE) od vydavatelství Green Ronin, na němž běží například hry The Expanse, Modern AGE a Blue Rose. Kampaň startuje 24. ledna a pokud se přihlásíte k odběru novinek, obdržíte hned po jejím spuštění quickstartovou verzi pravidel zdarma.

Nejnovější články