Nechvalně proslulé studio TSR Hobbies vyhlašuje bankrot – žaloba Wizards of the Coast stojí
Novinka zdroj: TSR

Nechvalně proslulé studio TSR Hobbies vyhlašuje bankrot – žaloba Wizards of the Coast stojí

22. 6. 2023 12:10 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Tuhle novinku píšu s těžkým srdcem. Ne snad, že by mi zrovna trhalo srdce, že NuTSR vyhlásili bankrot – spíš je mi upřímně líto, že jedno z těch šťavnatějších dramat RPG scény nám právě trapně vyšumělo do ztracena.

O jakém že dramatu to mluvím? Přece o příslovečném souboji nemilosrdného Goliáše a srdnatého Davida. O střetu chladné, megalomanské korporace a titěrné, prakticky rodinné firmičky, která zkrátka jen chtěla vydávat dobré hry pro dobré lidi. Jen tedy, ehm ehm, jim v těch jejich dobrých hrách jaksi prosvítala neonacistická, rasistická a transfobická agitka.

Je samozřejmě řeč o sporu Wizards of the Coast (to bychom měli toho Goliáše) a NuTSR, oficiálně TSR Hobbies (Davida) o jedno nepříliš důležité RPG jménem Star Frontiers. Ten příběh se táhne už od roku 2021 a pokud se ptáte mě, jde o rozkošný epos plný twitterových excesů, přebujelých eg a pramalé kompetence. Však jsem o něm loni na podzim napsal celý článek, který vám tu kauzu představí od začátku do konce. 

Respektive, do konce jsme zřejmě dojeli právě teď. NuTSR 8. června ohlásili bankrot, čímž soudní proces dostává stopku a jestli se někdy ještě rozjede, o tom se dá pochybovat. Vypadá to spíš, že se to TSR Hobbies rozhodli konečně zabalit, což není nijak překvapivé – nikdy nevydali jedinou hru a těch pár zapomenutých titulů, které jim spolu se značkou TSR nevyfoukli Wizards of the Coast, by jim soudní výlohy zaplatilo jen stěží.

Jejich web v době psaní tohoto článku ohlašuje nadcházející výprodej, ačkoli žádné tituly k pořízení zatím nejsou dostupné. Vypadá to tedy, že tahle telenovela dospěla ke svému mírně neuspokojivému konci. Ale naděje umírá poslední – třeba se Ernie Gygax odmítne vzdát bez boje, TSR do roka a do dne povstane z popela vlastního bankrotu a já budu moct zase psát o něčem šťavnatém.

Nejnovější články