Gardens of Ynn vás vezmou do tajemných zahrad v libovolném RPG systému
Novinka zdroj: SoulMuppet Publishing

Gardens of Ynn vás vezmou do tajemných zahrad v libovolném RPG systému

18. 4. 2024 9:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Nekonečné bludiště zeleně, zahrady majestátní i děsivé, monstra i poklady, ale hlavně dobrodružství. I tak by se dalo popsat to, co k vašemu stolu přinese kniha Gardens of Ynn, která teď vybírá peníze na Kickstarteru. Tohle dobrodružství je sice univerzální, ale nejvíc si ho užijete v klasických RPG systémech, jako je třeba Old-School Essentials nebo Dungeons & Dragons.

Na samotném světě nezáleží, protože celá myšlenka zahrad v jiné dimenzi se dá napasovat kamkoliv. Dovnitř se totiž dostanete, pokud nakreslíte na zeď dveře, pronesete aktivační zaklínadlo a odejdete. Když se vrátíte zpět, dveře jsou skutečné a zavedou vás na místo, ve kterém můžete klidně strávit věčnost, protože Gardens of Ynn jsou obrovské a neustále se proměňující. Jen buďte na pozoru, protože dveře vydrží aktivní jediný den, potom zmizí a zapečetí každého, kdo zůstal uvnitř.

Samotný systém je vymyšlený tak, aby ho vypravěč mohl vést i bez přípravy. Pomocí tabulek v knize při vstupu do nové lokace nebo místnosti vygenerujete, jak vypadá a co tam potkáte. Postupně, jak se budete nořit do hlubin zahrad, poroste nebezpečí. A i když se to na první pohled nemusí zdát, kniha nabízí dost rozličných prostředí – můžete narazit na bludiště, skleníky, obyčejnou i magickou flóru všeho druhu nebo třeba podivnosti jako zahradu z masa.

Navíc pokaždé, když zahradu opustíte, se celý komplex přeskládá. Můžou tam zůstat význačné body, ale cesta k nim bude vždy jiná. Po průzkumu každé místnosti má skupina možnost se vydat zpět k východu, čímž sice přijde o postup současnou zahradou, ale může se zase vydat hlouběji do nové, i když obtížnější části zahrad nebo zůstat na místě a postavit se dalším setkáním v současné části zahrad.

V knize pak najdete kromě pravidel pro generování světa i padesát monster vytvořených pro účely tohoto místa, stejně jako možnost generovat mutace, viry a speciální povolání pro ty, kteří se ztratili v zahradách a jejich těla a schopnosti se přizpůsobily pobytu na tomhle podivném místě.

Navíc dostanete i dobrodružství od autorka Emmy „cavegirl“ Allen z roku 2018, jež tahle kniha nabízí v nové, remasterované podobě. Mezi inspiracemi příběhu najdete Laputa: Zámek v oblacích od Studia Ghibli, Alenku v říši divů, Narnii nebo RPG pravidla pro Changelingy, kteří spadají do světa Word of Darkness podobně jako nejslavnější herní upíři z pravidel Vampire: The Masquerade.

Knihu můžete pořídit v kampani v PDF formě za 444 korun, fyzickou verzi za 888 korun nebo společně s předchozí knihou autorky The Stygian Library za 1 630 korun. Tvůrci touto cestou vybrali již 2,5 milionů korun, zhruba desetinásobek požadované částky. Pokud navíc vlastníte původní PDF verzi knihy z roku 2018, nemusíte platit nic a zdarma dostanete upgrade. Na fyzickou knihu se to ale samozřejmě nevztahuje. Své odměny dostanete letos v říjnu.

Nejnovější články