Druhé nejstarší TTRPG světa se dočká nové edice
Novinka zdroj: Flying Buffalo

Druhé nejstarší TTRPG světa se dočká nové edice

16. 5. 2023 15:15 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Historii píší vítězové. Všichni hráči RPG moc dobře vědí, že první tabletopová role-playová hra na světě byly Dungeons & Dragons. Ale jaká byla ta druhá? Na tom už málokomu sejde. Přinejmenším mě na tom nesešlo až do dneška, dokud jsem nezjistil, že historicky druhé RPG světa se má v dohledné době dočkat nového vydání.

Takže, kdo že to na té bedně sedí o hlavu níže než slovutné D&D? Dámy a pánové, dovolte mi vám představit: Tunnels & Trolls! Ano, tak se ta hra vážně jmenuje. Ne, není to aprílový vtípek. Ačkoli ano, zní to tak. Ale ne, není, kontroloval jsem to. 

Po úspěchu Gygaxova Dungeons & Dragons v roce 1974 si totiž jistý knihovník z Arizony jménem Ken St. Andre řekl, že je to vlastně docela zábava, ale že být to na něm, udělal by ten systém jednodušší a rychlejší. A aby nezůstal jen u teoretických hypotéz, pustil se do práce a voilà, o rok později byla první edice hry Tunnels & Trolls, neboli T&T na světě.

Tunnels & Trolls zdroj: Flying Buffalo

Proč už po tunelech a trolech dneska neštěkne ani pes? Otázka je to vrstevnatá, ale pravděpodobně to bude mít co do činění s tím, že zatímco nové edice D&D vycházely s odstupem obvykle více než deset let, Tunnels & Trolls zvládli vydat pět nových edic během pěti prvních let své existence. Takovým tempem si hra může jen těžko vybudovat nějakou koherentní hráčskou základnu, obzvláště přidáme-li k tomu fakt, že z hlediska designu – pokud tedy věříte kolektivnímu vědomí internetových pamětníků – nešlo o kdovíjaké terno.

Po páté edici vydané v roce 1979 čekalo hru období dlouhé hibernace, ze kterého se poněkud nečekaně probrala v roce 2005 s vydáním rozšíření nyní již třicet let staré páté edice na edici 5.5 spolu s regulérní sedmou edicí, kterou následně rozšířili na edici 7.5 v roce 2008. Na osmou edici došlo v roce 2012, ale pozor, pouze ve francouzštině – a posledním anglickým vydáním budiž Deluxe edice z roku 2015, která slouží jako de facto devátá edice. 

V tomhle bodě nemohu říct, že bych po hraní T&T kdovíjak prahnul, ale vydavatelskou historii má zábavnou nadmíru, o tom žádná. Na vině všech těch dlouhých odmlk a jazykových exkluzivit je přehazování práv mezi všemožnými vydavateli, kdy jedno takové přehození je zodpovědné i za tuto novinku: Práva na T&T totiž koupilo vydavatelství Rebellion, které stojí mimo jiné za videoherní sérií Sniper Elite. Jeho součástí je i studio Rebellion Unplugged, které má co do RPGéček na kontě… Eh, hru ze světa soudce Dredda, která se hraje pomocí Jenga věže…?

Mno, štěstí přeje odvážným. Pohlaváři Rebellionu už se nechali slyšet, že RPG Tunnels & Trolls bylo skutečným průkopníkem své doby, kolik toho pro ně původní hra znamená a že moci pracovat na nové edici je vyložená čest. Tak uvidíme, jak týmu z Unplugged divize půjde práce od ruky. Datum vydání zatím nebylo oznámeno.

Nejnovější články