Blood and Doom startuje na Kickstarteru, ale za zahrání nemusíte dát ani korunu
Novinka zdroj: Dicetale Games

Blood and Doom startuje na Kickstarteru, ale za zahrání nemusíte dát ani korunu

14. 4. 2023 15:00 | RPG | autor: Pavel Bareš |

Takže. Blood and Doom je nové RPG hlásící se o vaši pozornost na Kickstarteru a já, já, já nějak vůbec nevím, co o něm pořádně napsat. Protože nevypadá špatně. Ale oči z něj taky zrovna nevalím. Pokud jde o mou skromnou maličkost, Blood and Doom působí jako naprosto neurážející temné fantasy RPG, které tak nějak prostě… existuje. Respektive, vzhledem k dobře živené kampani zanedlouho existovat bude.

A to je asi fajn. Ale když mi svůj výtvor na prvním řádku kampaně tvůrci prodávají jako „imerzivní RPG, jaké jste ještě v životě neviděli”, a pak se dozvím, že v něm budu, co, prozkoumávat mlžné džungle a vysušené pouště plné prastarých ruin a zapomenutých hrobek? Vždyť to je každé druhé fantasy RPG na trhu!

 

Ale zároveň nechci být na Blood and Doom nijak zlý, opět, nevypadá vůbec špatně. Součástí všeho toho prohledávání zapomenutých hrobek je zřejmě také boj proti nějakým dvanácti kultům, které se skrze kdovíjak ohavné rituály pokouší ukončit svět, a to zní jako solidní metazápletka. A i systém, který tvůrci v popisku kampaně nastiňují, nezní špatně. Jen, no, jen asi zároveň nezní tak dobře, jak si možná myslí?

Blood and Doom má být hrou s výrazně narativnějším systémem nežli takové D&D 5e a možná právě hráčům 5e je text adresován především. Snad právě proto se tu tvůrci hrdě bijí do prsou s tím, že v jejich systému neexistuje iniciativa či hitpointy. Což je tedy fajn, já jsem pro každou špatnost tohoto ražení, jen mě to asi nezvedá ze židle tolik, jak možná tvůrci doufali.

To samé s povoláními, na která jsou autoři očividně hrdí a já jim to vlastně chci přát, ale zároveň, řekněme si to na rovinu, jsou to prostě jen klasické D&Dčkovské classy s trochu divočejšími jmény a ilustracemi, které existují v oné šedé zóně mezi cool a edgy, mezi vzrušujícím a prostě jen tuctovým designem…

Ale víte co? Možná mi dneska jen přelítlo něco přes nos, možná jsem zbytečně zapšklej bručoun, možná už neumím mít radost z dobrých věcí. Takže máte štěstí, že se tu vůbec nemusíte spoléhat na mě, ale můžete si na stránce kampaně od tvůrců stáhnout primer, de facto quickstartovou verzi pravidel, která má – pozor prosím – 300 stránek pravidel pro hráče a 250 stránek pro game mastera, tedy, pardon, doomsayera.

S tímhle materiálem můžete hru v klidu začít hrát už teď, dávno předtím, než odměny z Kickstarteru vůbec dorazí (a aniž byste se o některou museli vůbec přihlásit). To je bez poplatků ohromně štědrá nabídka, takže pokud na vás Blood and Doom udělá lepší dojem než na mě, není nic snazšího než se o kvalitách hry přesvědčit na vlastní oči.

Nejnovější články