Vydejte se do magické zahrady a zabojujte si v brutálním post-apo světě v novinkách od Tlama Games
Novinka zdroj: Tlama Games

Vydejte se do magické zahrady a zabojujte si v brutálním post-apo světě v novinkách od Tlama Games

8. 11. 2022 14:52 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Vánoce se blíží rychlostí blesku, tudíž by už asi bylo dobré začít přemýšlet nad tím, co pořídit pod stromeček svým nejbližším, případně ale i sobě. A pokud se zrovna v této fázi rozmýšlení nacházíte, a zároveň má obdarovávaná osoba slabost pro stolní zábavu, tak vydavatelství Tlama Games právě naskladnilo dvě novinky, které mohou být jako dárek zcela ideální.

Ta první možná o něco více, jelikož se jedná o hru, která se naprosto hodí k tradičnímu rodinnému hraní. Její jméno je Válka květů (v orig. Power Plants) a pokud se občas pohybujete na Kickstarteru, tak jste mohli zaregistrovat její úspěšnou crowdfundingovou kampaň. A jestli jste její vznik i rovnou podpořili, tak právě v tomto měsíci by se k vám měla dostat vaše kopie (pokud ji tedy již nemáte).

Nicméně v případě, že vám projekt unikl, můžete si ho právě teď pořídit v jeho české verzi. Abyste ale měli představu, o čem hra vlastně je, tak se v ní převtělíte do čaroděje, který s dalšími soupeři pěstuje kouzelné rostlinky v rámci sdílené zahrádky. Vaším úkolem je nasbírat co největší množství „bodíků“, abyste se stali vítězi, k čemuž vám pomůže zasazování sazenic, využívání unikátních sil klíčení či růstu a obsazování území za pomoci víl. Jedna seance by vám neměla zabrat více než 30 minut a pustit se do ní může až pět hráčů. Dostupný je ale i režim pro jednotlivce (kompletní pravidla najdete na kartě hry).

Klasickou verzi pořídíte za necelých 700 Kč. Jestli si ale potrpíte na trochu luxusnější zpracování, můžete sáhnout i po verzi Deluxe, která nabízí dřevěné destičky sazenic, dřevěné figurky pro víly a dřevěnou figurku po čaroděje. Za tyto bonusy si však připlatíte 600 korun a hra vás tak vyjde na 1 300 Kč.

Druhý projekt naopak není příliš vhodný pro menší děti, protože jde o docela brutální post-apokalyptickou duelovku Radlands: Gangy pustiny. Ta představuje drsný svět, ve kterém díky následkům atomové války žije už jenom hrstka přeživších, kteří se tak trochu vrátili ke svým zvířecím pudům. A právě toto zasazení slouží jako kulisa pro opravdu povedený taktický karetní zážitek, ve kterém se kombinací jednotlivých karet pokusíte zničit tři nepřátelské tábory. Za velké množství akcí je však třeba platit zdejším nejdůležitějším zdrojem, jímž je voda. Aby se vám tak povedlo porazit soupeře a zvítězit, musíte s ní zacházet efektivně (pravidla opět na kartě hry).

Jeden duel by měl trvat maximálně 40 minut, přičemž o kvalitě celého zážitku svědčí třeba hodnocení na BoardGameGeeku, kde se hra může pyšnit souhrnným skóre 8,1 z 10 z celkových 4 640 uživatelských recenzí, ale také oceněním Golden Geek Awards za nejlepší hru roku 2021 pro dva hráče.

Za samotný titul dáte necelých 600 Kč, což je věru příjemná cenovka. Jestli se vám navíc zalíbí, je možné si dokoupit set obalů na herní karty, akrylátové žetony či speciální herní podložky.

Nejnovější články