Velmistr hry Go navrhl tři krásné abstraktní hry pro dva přemýšlivé hráče
Novinka zdroj: Korea Boardgames

Velmistr hry Go navrhl tři krásné abstraktní hry pro dva přemýšlivé hráče

1. 8. 2023 8:55 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Go je prastará čínská desková hra, jejíž pravidla a průběh jsem v podstatě nikdy zcela nepobral a fascinuje mě sledovat, když se v ní utkávají skuteční profesionálové. Jedním z nich je i I Se-tol (v angličtině známý jako Lee Sedol), který je na druhém místě v počtu mezinárodních titulů získaných ve zmíněné hře.

To jasně dokazuje, že se jedná o brilantního stratéga, jehož umu se nedávno rozhodlo využít studio Korean Boardgames a ve spolupráci s ním přichystalo trojici abstraktních strategických her: Great Kingdom, Nine Knights a King's Crown v zastřešující sérii Wiz Stone.

Všechny spojuje fakt, že je navrhl sám I Se-tol, stejně tak jako jejich neuvěřitelně stylová a krásná podoba. Všechny jsou stejně jako Go určené čistě pro dva hráče, kteří se utkají v souboji logického myšlení.

První z nich je pravděpodobně nejvíce blízká svému autorovi. Great Kingdom je podle slov studia zjednodušenou verzí Go, která má proto sloužit jako vhodný nástupní můstek. Hráči do hracího plánu umisťují své hrady a snaží se zničit hrady soupeře. Proto i jediný takto umístěný hrad může znamenat prohru nebo výhru.

Ve středověkém duchu pokračuje i Nine Knights. Zde se utkají dva králové, kteří se pokouší se svými rytíři dosáhnout speciálních destiček s číslem, které koresponduje s číslem na dané figurce. Vtip je ale v tom, že číslo na figurkách protivník nevidí a zároveň představuje útočnou hodnotu, jíž postava oplývá. Proto se druhá strana snaží odhadnout, kam máte namířeno, jakou hodnotu hledáte a úspěšně to překazit.

A poslední titul King's Crown zase v sobě kombinuje prvky her Go a Bingo, takže vyžaduje strategické přemýšlení i dobrou paměť. Partie je rozdělená do dvou fází – získávání kamenů a jejich hraní. Bingo se snažíte získat ideálně takovým způsobem, aby to zmátlo soupeře. Současně je dobré, abyste se pokusili uhodnout jeho plány, které mu v první fázi můžete aktivně komplikovat.

Prozatím smutnou zprávou je to, že hry jsou aktuálně dostupné pouze v Koreji, ale studio naštěstí již připravuje mezinárodní variantu, jejíž datum vydání je zatím neznámé. Pokud se ale chystáte na letošní Essen, tak se na všechny tyto tři hry v jejich korejské edici můžete podívat.

Nejnovější články