Ve hře Printing Press od tvůrců Kroniky Avelu a Zaklínače se pokusíte stát tím nejlepším renesančním tiskařem široko daleko
Novinka zdroj: Portal Games

Ve hře Printing Press od tvůrců Kroniky Avelu a Zaklínače se pokusíte stát tím nejlepším renesančním tiskařem široko daleko

26. 3. 2024 15:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Když v polovině 15. století přišel Johannes Gutenberg s knihtiskem, odstartoval tím výrazné změny ve společnosti, které zcela proměnily přístup k vědění a s ním i smýšlení lidstva, jehož dozvuky, nebo možná vyvrcholení, můžeme nalézt i v dnešní post-moderní době.

Šlo o výrazný historický milník, který je potřeba zachytit i v deskových hrách. Pokusila se o to třeba studia Granna a Portal Games, která v roce 2021 uvedla rodinný worker placement Gutenberg, na nějž zrovna v těchto dobách navázalo pokračování Printing Press.

Z 15. století se tentokrát přesouváme do 16., tedy do doby, ve které knihtisk už funguje na plné obrázky a začalo vznikat mnoho dílen, které s ním pracují a stojí na něm jejich živnost. Právě do vedení takového tiskařského studia se přesunou i hráči, kteří se snaží plnit zakázky a tím zvyšovat své bohatství i renomé.

Printing Press zdroj: BoardGameGeek

Podle autorů, mezi které patří známí návrháři Przemek Wojtkowiak (Kroniky Avelu) a Łukasz Woźniak (Zaklínač: Starý svět), půjde o opravdu rychlé a dynamické partie, které klidně mohou skončit do 15 minut, maximálně pak do hodiny. Ačkoliv se věci budou dít rychle, neznamená to, že by nebyl prostor pro taktická rozhodnutí a rozmysl. Naopak budete odmění za to, jak moc se vám podaří splnit zadání výběrem písma, rámečků a karet tisku.

Ústředním mechanismem se pro tyto potřeby stane draftování karet a jiných potřebných komponentů, čímž se snažíte na poli 4 až 6 kol (podle jedné ze tří dostupných obtížností) vytvořit ten nejlepší možný set. Což klidně můžete dělat i o samotě, protože projekt nabízí pravidla pro jednoho hráče.

Cena Printing Press se pohybuje kolem 900 korun. Zatím nejsou žádné zprávy o případném českém překladu, takže vám aktuálně musí vystačit anglický originál. Kdybyste o něj měli skutečně zájem, rozhodně doporučujeme předem prozkoumat pravidla. Nebo se alespoň podívejte na obrázky, na nichž si prohlédnete vizuální zpracování Rafała Szłapa. A možná vás potěší, že se hra obešla bez plastu.

Nejnovější články