V Empire’s End nebudete říše budovat, ale zachraňovat je před pádem z vrcholu
Novinka zdroj: Brotherwise Games

V Empire’s End nebudete říše budovat, ale zachraňovat je před pádem z vrcholu

6. 12. 2022 8:57 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svou vlastní říši či civilizaci můžete budovat v mnoha různých hrách. Zmínit můžeme Tapestry, 7 Divů světa, Střet civilizací či stolní adaptaci kultovní videoherní značky Sid Meier’s Civilization. Nicméně nedávno představená novinka Empire’s End od společnosti Brotherwise Games se k tomuto stylu her staví docela jinak.

Její návrhář, John D. Claire (Cubitos, Ecos: First Continent, Mystic Vale či Space Base), se totiž rozhodl, že místo budování říše se ji pokusíte zachránit. To znamená, že hráči budou soupeřit o to, komu se podaří nejdéle a nejlépe přežít věk kalamity s civilizací na svém vrcholu. Pro takové úspěšné přežití se musíte připravit na různé přírodní katastrofy, ale zároveň si musíte dávat pozor na své zdroje i další říše.

Hráči v jednotlivých kolech odehrají zároveň čtyři fáze. Ve fázi ekonomie budou sbírat zdroje, aby je následně mohli v etapě katastrof zaplatit a vyhnout se tak zničení lokace v jejich říši. Pokud jim však nějaká taková lokace bude zničena, mohou ji opravit v průmyslovém stádiu, ve kterém také mohou tvořit různé inovace.

Zapomenout však nesmí ani na svou vojenskou sílu (v podobě žetonů seker a mincí), která se bude hodit ve fázi konfliktu. Celkově by se tak mělo jednat o poměrně jednoduchou hru pro 2 až 4 hráče, která zabere maximálně hodinu. Ostatně ani pravidla nejsou nikterak rozlehlá, když se rozprostírají na všehovšudy šesti stranách.

Jestli vám tento koncept zní jako něco, co byste si chtěli zahrát, tak Empire's End můžete získat v rámci podpory crowdfundingové kampaně na Kickstarteru. Ta už nějakou dobu běží a do jejího konce zbývá ještě 9 dní. Avšak autoři si již nyní mohou gratulovat, jelikož jim na kontě svítí trojnásobek původně zamýšlené částky v podobě necelých 1,8 milionů korun. Takže titul se stane skutečností a podporovatelé jistě uvítají několik odemknutých bonusových cílů, mezi nimiž se nachází vylepšená hrací deska, kvalitnější insert či několik nových a propracovanějších karet.

Každopádně teď už k cenám samotných edic. Pokud chcete variantu, která bude následně dostupná i pro širokou veřejnost v různých obchodech, musíte vynaložit zhruba 820 korun. V krabici pak naleznete všechny základní komponenty. Jestli si ale vzhled hry chcete trochu okořenit, tak lze sáhnout po deluxe edici za zhruba 930 korun, která vám do krabice ještě přibalí 10 speciálních herních ukazatelů ozdobených sítotiskem. No a ta nejdražší varianta vás vyjde na 1 280 korun a k tomu všemu ještě dostanete 120 dřevěných žetonů.

Tradice ale přirozeně velí, že je třeba počítat i s cenou dopravy, která je pro evropský region odhadována na 190 – 235 korun podle toho, jakou z edic se rozhodnete pořídit. Na druhou stranu si ale nemusíte lámat hlavu s VATem, který je zahrnutý v ceně. Doručení je pak aktuálně mířeno na září 2023.

Nejnovější články