Tvůrci Frostpunku vás chtějí učit deskovky interaktivní formou. Zapomněli ale na konkurenci
Novinka zdroj: Glass Cannon Unplugged

Tvůrci Frostpunku vás chtějí učit deskovky interaktivní formou. Zapomněli ale na konkurenci

21. 7. 2023 14:08 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Způsobů, jak se naučit a připravit deskovou hru, je několik. Nejrozšířenější je samozřejmě ten klasický, tedy přečtete si přiložený návod. Druhou možností je, že máte nadšeného kamaráda, který si pravidla přečte za vás a hru si necháte vysvětlit.

Třetí možností je shlédnutí videa na YouTube. No a konečně čtvrtou možností je použití mobilní aplikace. Možná znáte herního pomocníka Dized, který vás velmi příjemnou formou provede přípravou hry a krůček po krůčku i prvními tahy.

Něco mi ale říká, že tuto šikovnou aplikaci neznají ve studiu Glass Cannon Unplugged. Nebo znají a vědomě jí chtějí konkurovat. Studio totiž oznámilo a rovnou vydalo mobilní aplikaci Tabletop Tutor (zatím jen pro Android), která si dává za cíl to samé, tedy provést vás přípravou hry a vysvětlit vám její pravidla.

V tuto chvíli jsou v aplikaci všeho všudy dvě hry – Frostpunk a Apex Legends, tedy tituly tohoto studia. Tvůrci se ale dušují, že pracují na nástrojích, které komunitě umožní vytvářet vlastní tutoriály na libovolné hry.

Neváhal jsem a aplikaci stáhl a během chvilky zjistil, že studiem avizovaný „game-changing“ nástroj má do zavedeného Dized tedy hodně daleko jak po vizuální stránce, která už teď působí zastarale, tak po stránce samotné pomoci a usnadnění.

V tutoriálu je až moc klikání a čtení, nepřišlo mi to moc přehledné a okamžitě jsem nabyl pocitu, že kdybych v danou chvíli držel v ruce skutečná pravidla, hru bych připravil rychleji. Jistě, tvůrci se netají tím, že jde o alfa verzi a chtějí od vás zpětnou vazbu, ale čekal bych, že když už je na trhu velmi povedená appka Dized, vytasí se na první dobrou s mnohem lepším produktem.

Třeba se někdy v budoucnu Tabletop Tutor stane nedílnou součástí každé domácnosti a na nějaký Dized si ani nevzpomeneme. Zatím něco takového ale nehrozí ani u jednoho řešení. Jestli totiž můžeme oběma aplikacím v tuto chvíli něco vytknout, tak je to velmi omezená nabídka podporovaných her, kvůli čemuž je použití obou stále značně limitované.

Nejnovější články