Tradiční „žolíky“ se vracejí v chytré deskové podobě KOMBI. Vrací se i série Timeline
Novinka zdroj: Blackfire

Tradiční „žolíky“ se vracejí v chytré deskové podobě KOMBI. Vrací se i série Timeline

27. 1. 2023 10:48 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Žánr zvaný rummy dal vzniknout nám o něco možná známějším žolíkům, z nichž se ve své další tvorbě rozhodlo vycházet dánské studio Bezzerwizzer spadající do skupiny Asmodee. Chystaná hra KOMBI (v originále SETUP) je proto variací na žolíky s tím rozdílem, že místo karet vykládáte žetonky a místo na stůl je vykládáte na herní plán.

KOMBI je hra určená pro dva až čtyři hráče, která nabízí režim všech proti všem nebo bitvu dvou týmů. Na první pohled může připomínat klasický KrisKros či Mahjong, když má každý z hráčů svůj vlastní stojánek s žetonky a všichni tyto žetonky vynášejí na společný plán.

Ale místo tvoření slov v křížovce tvoříte postupky a barevné sety, jak se na žánr rummy sluší a patří. A k tomu využíváte všechny žetonky na plánu, tedy i ty, které tam dříve umístili vaši soupeři. Žetonky navíc můžete dávat na sebe, což dává jediný smysl vzhledem k omezenému počtu polí.

Těch je všeho všudy dvanáct a jen na centrální čtyři smějí umisťovat všichni hráči. Dále má každý hráč svá dvě osobní políčka, kam smí umisťovat pouze on. Nicméně kombinovat s jeho žetonky smí každý soupeř a v takovém případě získávají za vytvořené figury body oba hráči.

kombi 2 zdroj: Blackfire

Jedna partie hry KOMBI by měla trvat kolem 25 minut a poprvé k ní usednete z kraje dubna. Hra má světové datum vydání vyloženě na Apríla, tak snad si z nás její tvůrci jen nestřílí. Dobrou zprávou je, že deskovka vyjde rovnou v češtině a vzhledem k tomu, že český vydavatel Blackfire má již k dispozici několik produkční vzorků, můžete očekávat několik unboxingů, představení a recenzí ještě před jejím vydáním. KOMBI má doporučenou cenu 30 dolarů, což je v čistém přepočtu zhruba 650 korun.

Mluvčí společnosti Blackfire Michal Ekrt nám v souvislosti s tímto oznámením rovněž prozradil, že vydavatelství dále pracuje na české verzi další chystané hry Timeline Twist – reimaginaci série Timeline, která se na našem trhu objeví pod novým názvem Kdy se to stalo?.

Kdy se to stalo? stejně jako její předchůdci obsahuje spoustu karet, které se snažíte umístit do časové osy podle toho, ehm, kdy se staly. Novinkou ale je, že dva až šest hráčů bude na tvorbě osy spolupracovat. Hra sice obsahuje i soutěživá pravidla, ale v základu je kooperativní, kdy se hráči snaží společnými silami zbavit všech karet.

Reimaginace série má nepřekvapivě nový grafický styl, a i tentokrát můžete počítat s tím, že bude vycházet spousta samostatně hratelných dodatků. Základní hra zaměřená na obecnou historii má jít do prodeje během letošního jara za doporučených 17 dolarů (370 korun) a hned ji doprovodí první tematický balíček zaměřený na pop kulturou, jehož krabička je fyzicky menší. Obojí vyjde rovnou v češtině.

Nejnovější články