Svět zná nového mistra světa v Magic: The Gathering. Český reprezentant se probojoval do Top 4
Novinka Nathan Steuer, nový mistr světa v Magic: The Gathering | zdroj: Magic.gg

Svět zná nového mistra světa v Magic: The Gathering. Český reprezentant se probojoval do Top 4

2. 11. 2022 12:51 | Deskovky | autor: Jakub Stárka |

Tento víkend proběhlo v americkém Las Vegas mistrovství světa v karetní hře Magic: the Gathering. Na rozdíl od loňského ročníku, který se v důsledku covidových opatření odehrával čistě online, byli všichni účastníci na místě a i když se hrálo digitálně v Magic Areně, po boji si účastníci mohli alespoň potřást rukou.

Do turnaje se různými způsoby kvalifikovalo celkem 32 účastníků a byl rozložen do 3 dnů, během kterých se první dva dny draftovala Dominaria United a hrály se formáty standard a explorer. V neděli pak došlo na velké finále a nejlepší 4 hráči se ve vyřazovacích bojích zase vrátili ke standardu. Celkově bylo na ceny vyčleněno 500 000$ (přes 12 milionů korun), z čehož si vítěz ukrojil slušných 100 000$ (2,5 milionu). Podrobné informace, výsledky a coverage je možné najít tady.

Během celé akce probíhaly různé besedy, rozhovory a oznámení, které se především týkaly nadcházející edice The Brothers War, která vyjde zhruba za dva týdny. V této sadě se opět podíváme do světa Dominárie a hlavně do její historie, kdy probíhala válka mezi bratry Mishrou a Urzou. 

Ale vraťme se zpět k samotnému turnaji. Pro nás je asi nejpodstatnější, že na turnaj se dostal i zástupce České republiky, a tím byl Jakub Tóth. Rozepisovat tu systém kvalifikace by bylo spíš na samostatný článek, který by byl pravděpodobně už v okamžiku vydání zastaralý, takže jen zmiňme, že se mu podařilo na poslední chvíli kvalifikovat z posledního postupového místa v Rivals League. Na turnaj si zaregistroval balíček Esper Midrange na standard a Mono Blue Spirits na explorer.

Magic The Gathering Mistrovství světa 3 Eli Kassis, Jakub Tóth, Nathan Steuer, Karal Sarap | zdroj: Magic.gg

Jakub se na turnaj poctivě připravoval za pomoci dalších profesionálních hráčů (např. Ivana Flocha, vítěze PT Magic 2015 nebo Ondřeje Stráského, vítěze Mythic Championship VI a semifinalisty z loňského mistrovství světa). To se celkem rychle projevilo i v turnaji, kdy první den zakončil se skóre 6-2 na pěkném 4. místě. Druhý den rozjel ve velkém stylu, po třech kolech byl na prvním místě se skóre 9-2 a zdálo se, že ho nemůže nic zastavit v cestě do finálové čtyřky.

Nakonec se situace trochu zamotala, když následující 2 kola prohrál a musel v posledním kole vyhrát, aby měl jistotu postupu. To se naštěstí podařilo a Jakub postoupil do finálového dne z druhého místa. Top 4 se hrálo systémem vyřazovacího pavouka na dvě prohry. Jakubovi se podařilo vyhrát první zápas, ale následně prohrál a spadl do spodní části vyřazovacího pavouka, kde podlehl budoucímu vítězi Nathanu Steuerovi. Kompletní standard decklisty jsou zde, explorer je pak tady.

I když se Jakubovi nepodařilo navázat na Jakuba Šlemra, který se stal mistrem světa před 25 lety, tak se jedná o obrovský úspěch a po loňském čtvrtém místě Ondřeje Stráského se jedná o další velký úspěch českých hráčů v řadě.

Magic The Gathering Mistrovství světa 5 The Magic World Championship XXVIII Arena | zdroj: Magic.gg

Metagame z podobných turnajů nelze brát úplně vážně, protože hráči se znají a už dopředu počítají s tím, co budou hrát jejich soupeři a nedají se čekat nějaké vysloveně odvážné inovativní balíky. 

Na standardu se ukázalo, že většina hráčů vsadila na konzistentnost a zvolili Esper Midrange (balík hrálo 22 z 32 hráčů). Takže není moc překvapivé, že do TOP 4 se dostaly hned 3 a byť nakonec vyhrál Grixis Midrange, tak se ukazuje, že v současné době to kontrolní balíky ani agra nemají vůbec snadné proti smrtící kombinaci karetní výhody a levného removalu.

Na exploreru se může zdát, že je situace o mnoho zajímavější, protože nad 10% zastoupení se dostaly hned 4 balíky, ale z velké části se jednalo o combo balíky, což není z diváckého hlediska moc zábavné. A situací, kdy se zdálo, že hráč neudělal žádnou chybu (kromě volby balíku) a přesto ho jedna krysa porazila, bylo vidět dost. Toto je ale zrovna ten případ, se kterým si meta snad dokáže poradit. A když ne, tak tu vždycky máme po ruce banlist.

Nejnovější články