Rome: Total War dostane stolní adaptaci. Deskovku už můžete předobjednávat
Novinka zdroj: PSC Games

Rome: Total War dostane stolní adaptaci. Deskovku už můžete předobjednávat

24. 1. 2022 13:50 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Máme tady další z mnoha a mnoha pokusů o zdárné přetvoření populární videohry v deskovku. Tentokrát si posvítíme na strategickou hru Total War: Rome – The Board Game vycházející ze slavné stejnojmenné strategie.

I tentokrát se o vládu nad antickým Středomořím utkají nejrůznější národy z dob vrcholného Říma, což se samozřejmě neobejde bez krvavých konfliktů. Nicméně desková hra se oproti Rome: Total War víc soustředí na strategické řešení situace z globálního měřítka a samotné bitvy silně upozaďuje.

Nekonají se žádné epické souboje, kde byste museli řešit stovky vojáků rozdělených do jednotlivých křídel, která by soupeři mohla vpadnout do boku. Tady se jedna karta zastupující určitého vojáka utká s jinou kartou, hodí se kostkami, zohlední se terén políčka na mapě, kde bitva probíhá, a rozhodne se o vítězi.

Že vám to zní suše? No, je tu možnost, jak soubojům dodat šťávu, ale za tu už se připlácí. Jedno z rozšíření (BattlePlay) totiž přidává nová pravidla a komponenty boje, kde už se hraje karet víc a řeší se jejich pozice. Tyto bitvy mohou trvat i čtvrt hodiny, což délku standardní hry jistě velmi protáhne. Takže je asi dobře, že se jedná o dobrovolný modul, který navíc můžete hrát samostatně, jako takové duely.

Total War: Rome - The Board Game zdroj: PSC Games

Když deskovka Total War: Rome – The Board Game není v základu o velkých bitvách, tak o čem tedy je? Přeci o ovládání oblastí. Po mapě se budete pohybovat svými špióny, kteří za vás budou odvádět nekalou prácičku, zatímco vaše armády a loďstvo vám umožní zabírat území nikoho, neutrálních kmenů či cizích národů.

V základní hře si můžete zahrát za Řím, barbary, Kartágo a Řecko, přičemž rozšíření Faction Booster přidává dalších osm frakcí od Egypta přes germánské kmeny až po Skýtii. Každý z těchto národů má svůj vlastní strom technologií, s jehož pomocí si ulehčíte další dobývání.

Kromě již zmíněných rozšíření si ještě můžete přikoupit krabici s Alexandrem Velikým, která vám umožní zahrát si deskovku až v pěti hráčích (jinak je pro jednoho až čtyři), obsahuje dalších pět národů a obohatí mapu o východní oblast. Poslední rozšíření Emperor do hry přidává senát s římskými rodinami Julii, Brutii a Scipii.

Total War: Rome - The Board Game zdroj: PSC Games

Desková hra Total War: Rome – The Board Game právě pořádá crowdfundingovou kampaň na platformě Gamefound, kde tvůrci na její výrobu vybrali již 7,7 milionu korun (požadovali 1,3 milionu) a odhadují, že si ji zahrajete zkraje roku 2023.

Základní hra vás v kampani vyjde na 1 800 korun, spolu s rozšířením s osmi národy je to 2 200 korun, a když sáhnete po všech rozšířeních, zaplatíte 4 750 korun. K tomu je ale potřeba připočíst poštovné a VAT, takže cena bude ještě vyšší.

Hru vytváří studio PSC Games, které má Řím zjevně v oblibě. Stojí totiž za velmi solidními hrami Rome & Roll a Caesar! a rovněž mu vděčíme za famózní duelovku Blitzkrieg!, kterou v české verzi vydává Mindok. Ten se postará i o Caesara.

PSC Games v loňském roce připravovali adaptaci videohry Prison Architect, která se ale během kickstarterové kampaně dočkala nařčení z rasismu kvůli způsobu nakládání s tématem a byla nadobro zrušená. S Total Warem se něco takového doufejme nestane.

Nejnovější články