Řada českých dřevěných her od Maty Moves se rozroste o další tři kousky
Novinka zdroj: Maty Moves

Řada českých dřevěných her od Maty Moves se rozroste o další tři kousky

2. 12. 2022 8:49 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Tuzemská crowdfundingová deskoherní scéna je věru čilá. Zatímco na Startovači stále bojuje o přízeň konverzační hra Povídej, která si dává nemalý cíl ve snaze bojovat proti stařecké demenci, tak na sousedním HitHitu se konečně úspěšně zafinancoval stylový projekt Rozety a Rakety pocházející od brněnského Ateliéru Duchů, specificky od tvůrčího dua – Natálie Sodomková a Aneta Fasorová. A aby takových projektů nebylo v jednu chvíli málo, tak je ještě třeba zmínit právě probíhající kampaň na novou várku dřevěných her od Maty Moves.

Pod touto značkou Matyáš Veselý každoročně vydává novou várku titulů, které svým řemeslným zpracováním jistě potěší nejedno oko, zatímco samotné hraní většinou nabízí jednoduché a rychlé zážitky, které však v žádném případě neztrácejí na chytlavosti. Aktuálně tak v autorovu portfoliu naleznete zhruba dvacet podobných projektů, které si lze zakoupit v jeho oficiálním obchodě.

Ovšem teď už k aktuální kampani. V jejím rámci můžete podpořit trojici nových stolních her. Za hrou Numerus stojí Martin Illek a jedná se o mimozemský titul pro dva hráče, kde budete řídit invazi malých roztomilých chobotniček, které se přesouvají v mateřských lodích. Druhý projekt nese název Neutrace, vymyslela ho Hana Kotinová a nabídne výlet do světa chemie. V něm dostanete do vínku různě barevné látky, ze kterých se budete snažit vyrobit kyselinu či zásadu, kdy celý zážitek bude stát na přesných rovnicích.

No a tento výčet uzavírá hra Bifocalus, kterou vytvořil samotný Matyáš Veselý. Jde o vyloženě kratičký zážitek zhruba na pět minut, který nabízí takovou abstraktní variantu piškvorek, ve které se dva hráči budou tahat o prostor na hracím poli. Ke každému kusu byl již natočen detailní videonávod i unboxing. Všechny naleznete na oficiálním kanále na YouTube.

Kampaň se stejně jako v případě Rozet a Raket odehrává na HitHitu, kdy dobrou zprávou je, že se již úspěšně zafinancovala (bylo vybráno přes 51 tisíc korun). Nicméně to neznamená, že byste novou várku stále nemohli podpořit. Naopak. Kampaň ještě poběží celých 12 dní a důležitou informací je, že v jejím rámci můžete získat různé verze jednotlivých her za sníženou cenu, která startuje už na 151 korunách.

Zároveň by k vám měly jednotlivé kusy dorazit ještě do Vánoc, protože k jejich odeslání dojde bezprostředně po ukončení kampaně. Vybrané prostředky poputují nejen na výrobu her, ale také na další rozšíření nakladatelství – počítá se s dalším video obsahem či prvním zahraničním projektem, od kterého si Veselý slibuje mnoho.

Veselý zároveň kdysi dávno zavítal do našeho pořadu BoardGame Club, v němž se dopodrobna rozpovídal o svých starších projektech a celém vydavatelství. Pokud vás tedy zajímá zákulisí vývoje či vznik prvotní myšlenky na tvorbu dřevěných her, v BoardGame Clubu se to určitě dozvíte.

Nejnovější články