Představení hry Scythe – strategie zasazené do světa, kde 1. světová válka pokračovala
Téma zdroj: tisková zpráva

Představení hry Scythe – strategie zasazené do světa, kde 1. světová válka pokračovala

11. 1. 2018 18:30 | Deskovky | autor: Alladjex |

Scythe

Kickstarterový mazlíček, který si prošel veleúspěšnou kampaní, zažil v zahraničí nebývalý úspěch. České fanoušky potěšilo Albi, které si lokalizované vydání téhle mohutné hry odbylo na začátku léta. Skutečně hra samotná, její kvalita, ale také objem a hmotnost boxu, v němž vám přijde, vyvažuje bohatě částku, kterou za hru zaplatíte.

Příběh je standardně nekošatý, jak je u „euroher“ zvykem. Je ale i přitažlivý – je zasazen do alternativní minulosti, dvacátých let dvacátého století rozdrásaných první světovou válkou. Po pláních se vedle zchudlých rolníků a námezdních dělníků prohánějí obří mechové, kteří pomáhají zavést nové pořádky, řád a zformovat nové státy.

deskovky zdroj: tisková zpráva

Nejen ilustrace na krabici, ale i celková grafická stylizace vytváří na herním stole prazvláštně melancholickou atmosféru, která drží pohromadě také se samotnou hrou a jejími principy. Decentně mrazivý podtón zvláštní poválečné doby nemusí být každému příjemný. Možná je třeba odehrát víc než jednu partii, aby člověk docenil neotřelou poetiku hry. Přestože jde o strategickou a komplexní hru, je atmosféra nedílnou součástí herního zážitku.

A herně? Pravidla o 32 stranách jasně avizují, že tu máte dočinění s obsáhlým titulem. Hráči rozhodně nemohou být žádná ořezávátka, pokud se chtějí do Scythe pustit. Už při přípravě se projeví velká variabilita hry. Každý stratég si zvolí či vylosuje svoji frakci a k ní dostane jednu z desek s akcí. Frakce mají různé schopnosti. Desky akcí obsahují osm akcí svázaných různým způsobem do párů, navíc s odlišnou cenou za provedení.

deskovky zdroj: tisková zpráva

Postupně budujete své impérium, roztahujete se po světě, těžíte suroviny, rozšiřujete zástupy svých dělníků a stavíte mechy. Všechno podřízené pevné ruce hrdiny, který se sám pouští do půtek se sousedy. Jedna z věcí, která může hrdé novopečené majitele hry zaskočit, je, že se nejedná o válečnou hru, a to i přesto, že se tak Scythe zprvu tváří. Boje jsou čistě taktickým elementem hry, protivníkovy figurky neumírají, ale pouze se vrací do základny. Navíc útočník přichází o jednu ze zásadních komodit, kterou je popularita. Ta má totiž vliv na počet bodů získaných na konci hry a tudíž vítězství.

Čím dříve hráči akceptují boj jako taktický prvek, a ne jako prostředek odplaty, tím dříve si mohou vychutnat mnohovrstevnatou hratelnost. Druhým úskalím hry je totiž zdánlivá nevyrovnanost schopností jednotlivých frakcí. Jenže hodnocení po prvních prohraných partiích je u této hry velmi ošidné. Je třeba prokouknout jaký herní styl zvolit i s ohledem na obdrženou desku akcí. Některým frakcím svědčí rychlá a bezbřehá expanze, jiné jsou poziční s pomalejším vývojem.

deskovky zdroj: tisková zpráva

Rozkrývání tajemství tohoto světa rozhodně stojí nějakou energii a Scythe není hra určená těm, kdo hledají spíš jednohubku. Nemusí chytnout hned při první hře a člověk si o ní musí trochu podumat, než odhalí bohaté hájemství zábavy. Kvalitní partie si uzurpuje vaši plnou pozornost včetně sledování hry protivníků. Ale tahle počáteční investice začne záhy přinášet tučné dividendy a dlouhodobý zisk zábavy, která se jen tak neomrzí. Scythe má svižné tempo a ani v pěti hráčích nemáte čas si zdřímnout než na vás přijde řada.

Nejnovější články