Podmaňte si New York v mafiánské přetahované o moc Omertà: The Five Families
Novinka zdroj: Vesuvius Media

Podmaňte si New York v mafiánské přetahované o moc Omertà: The Five Families

17. 1. 2024 9:17 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Jsme v polovině ledna a herní průmysl se definitivně probral ze zimního spánku. Aktuálně běží na 10 zajímavých crowdfundingových kampaní, které si postupně představíme v následujících dnech. A začneme pěkně zostra mafiánskou deskovou Omertà: The Five Families.

Není to úplně tak, že by byla nouze o deskovky s touto tematikou, ale pravdou je, že není úplně lehké zvládnout převést všechna jeho lákadla do opravdu zábavné hry. Za sebe mohu celými hrstmi doporučit třeba Kmotra či Nothing Personal a doufám, že se Omertà: The Five Families svými kvalitami zařadí po jejich boku.

Opět jde o bitvu mafiánských rodin v New Yorku 20. let minulého století, ke vás čeká zabírání území, budování nových podniků, praní špinavých peněz, podplácení policistů, aby svůj zrak otočili na jinou rodinu a v neposlední řadě uplácení novin, aby o vás psaly hezky a veřejnost o vás tak měla to nejlepší mínění.

Hra je řízená kartami zápletky, které vám do vašeho tahu dají určitý počet akčních bodů k utracení za nejrůznější akce. Zároveň jde o scénářovou hru s devíti předpřipravenými partiemi s vlastními cíli a historií inspirovanými milníky, které jsou z valné většiny určené pro 3 až 5 hráčů. Jen tři si můžete zahrát i ve dvou a jeden dokonce vyžaduje přesně 4 hráče. Herní doba se pohybuje od jedné do dvou a půl hodin.

Omertà: The Five Families zdroj: Vesuvius Media

Na plnohodnotná pravidla a knihu scénářů se můžete podívat u nás na kartě hry. Omertà: The Five Families je momentálně na Kickstarteru, do jejího konce zbývá ještě 9 dní a kanadské vydavatelství Vesuvius Media dosud vybralo čtyřnásobek požadované částky, tedy téměř jeden milion korun.

Za hrou stojí řecký designér George Manios, který s jejím prototype vyhrál řeckou designérskou soutěž už v roce 2016. Na oficiální vydání své hry musel tedy čekat poměrně dlouho. A ještě chvilku čekat bude, jelikož Omertà: The Five Families se podporovatelům dostane do rukou během letošního října.

kampani pak máte možnost pořídit si jednu ze dvou edic. Základní stojí 1 140 korun a obsahuje vše potřebné ke hře včetně kartonových figurek. Deluxe edice za 2 160 korun přidá – jak už asi tušíte – přes 200 plastových figurek pro všechny členy mafiánských rodin, budovy s vašimi podniky, policejní vozidla i skvěle vypadající bubínky revolveru s vyjímatelnými náboji, jimiž si budete počítat akční body.

Další plastové figurky se odemykají v dodatečných cílech a některé z nich jsou exkluzivní této kampani. Za 230 korun si můžete ještě přikoupit minirozšíření s všeříkajícím názvem Death Contracts. Tvůrci odhadují výši poštovného na 360 korun za základ a 430 korun za delux a pokryjí za vás část daně, takže si k výsledné částce připočtete ještě mezi 10 a 15 procenty místo obvyklých 21 %. A pokud se plán podaří, mělo by být možné si hru vyzvednout na veletrhu Spiel v Essenu, čímž byste se vyhnuli poštovnému.

Nejnovější články