Podle výzkumu společnosti Merchoid lidé od covidu tráví u stolních her více času
Novinka zdroj: Profimedia

Podle výzkumu společnosti Merchoid lidé od covidu tráví u stolních her více času

16. 8. 2023 12:18 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Není příliš velkým tajemstvím, že během pandemie onemocnění covid-19 se prodeje stolní zábavy výrazně navýšily a všeobecně herní trh (nejen ten stolní) zaznamenal značný nárůst. Po odeznění největší krize a během návratu do „normálních“ podmínek se situace samozřejmě zase trochu stabilizovala, ale minimálně podle výzkumu společnosti Merchoid tu některé příjemné trendy zůstaly.

Firma v červnu 2023 vyzpovídala celkově 1 479 zákazníků, kdy 36,5 % z nich uvedlo, že u hraní stolních her tráví „o něco málo více“ nebo „o hodně více“ času než v dobách před lockdowny. Takto řešený průzkum samozřejmě neprozradí žádná konkrétnější čísla, ale minimálně naznačuje, že lidé si během lockdownu na hraní deskových titulů o něco více navykli.

Velkým faktorem pro jejich hraní pak stále zůstává „osobní element“, díky kterému se s kamarády, známými a rodinou u nich setkáváme tváří v tvář a dochází k interakci. Přesně pro 75,9 % z dotazovaných je tento prvek důležitý. Zbylých 24,1 % na něj takovou váhu nepřikládá. Jsou to zajímavá čísla především v kontextu neustálé digitalizace, která se čím dál víc propisuje i do tohoto druhu zábavy.

Průzkum deskovek Merchoid 2023 zdroj: Merchoid

Samozřejmě se nejedná o žádný rozlehlý výzkum. Vzorek necelých 1 500 lidí z jednoho obchodu, který se specializuje na tvorbu sběratelských předmětů, doplňků a merche, v žádném případě neumožňuje vyvodit obecné závěry. Stále se ovšem jedná o zajímavou malou sondu do aktuálních trendů tohoto průmyslu.

Kromě svých vlastních čísel Merchoid ještě připomíná statistiky z Google Trends, sledující zájem o dvě velké značky. Zájem o svět Warhammer se podle počtu vyhledávání navýšil mezi roky 2020 a 2023 o 49 %, zatímco o Dungeons & Dragons dokonce o 85 % (s lehkým propadem v roce 2021). Mezitím společnosti Games Workshop a Wizards of the Coast ve stejném období navýšily své příjmy o 53,8 %, respektive 46,1 %.

Průzkum deskovek Merchoid 2023 zdroj: Merchoid

Tato pozitivita se ale většinou týkají hlavně těch největších značek a sérií. Menší tvůrci to přirozeně mají častokrát daleko komplikovanější. Ostatně jenom letos jsme informovali o zavření několika tvůrčích studií, případně jejich výrazné restrukturalizaci.

Nejnovější články