Po Cestovatelích přicházejí Učenci Jižního Tigridu. Přeložíte v nich svitky získané v první hře
Novinka zdroj: Garphill Games

Po Cestovatelích přicházejí Učenci Jižního Tigridu. Přeložíte v nich svitky získané v první hře

8. 3. 2023 9:20 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Start nové trilogie od renomovaného dua S J Macdonald a Shem Phillips v podobě Cestovatelů Jižního Tigridu oslovil zajímavým mixem mechanismů a důrazem na práci s kostkami. Jak moc je to povedený zážitek, to se můžete dozvědět v naší recenzi. Každopádně ve hře jste ve vrcholné éře Abbásovského chalífátu shromažďovali vědecké, filozofické a jiné svitky, které jste posílali do Domu vědění k překladu. A právě tímto překladem se bude zabývat druhý díl – Scholars of the South Tigris (Učenci Jižního Tigridu).

Stejně jako v případě minulém se jedná o titul, který zabaví jednoho až čtyři hráče zhruba na 90 minut. Jak bylo předestřeno, ti budou získávat vítězné body za překlad zmíněných svitků do rodné arabštiny. Toho je dosaženo skrze smyčku, ve které se hrají karty, přidělují barevné kostky do slotů těchto karet a používají dělníci pro měnění barev a upravování hodnot, aby bylo dosaženo požadovaných výsledků.

Nebudou zde tedy chybět worker placement elementy, trocha cestování a samozřejmě taktické rozhodování. O jeden z nejzajímavějších prvků se pak starají kostky, respektive jejich míchání. Na začátku hráči mají přístup ke kostkám třech základních barev – červené, modré a žluté (plus tedy ještě bílé). Nicméně hraním budou moci tyto barvy kombinovat, čímž lze tvořit další tři sekundární barvy, tedy oranžovou, fialovou a zelenou. Všechny tyto barvy odpovídají různým dostupným výzkumům a akcím, ke kterým hráči přiřazují své zdroje. Mezi zdroji se pak bude také vyskytovat třeba zlato, které mohou vydělávat najatí soukromí překladatelé.

Už z tohoto popisu je jasné, že se opět bude jednat o pokročilou zábavu, jejíž pravidla dohromady tvoří opravdu komplexní zážitek, do něhož se budete chvíli dostávat (pravidla si lze přečíst na kartě hry). Ale zajetá ikonografie vydavatelství Garphill Games vám to určitě dost usnadní. A nebojte, návrháři mysleli i na lidi, kteří trpí nějakým druhem barvosleposti.

Na závěr informace k samotné kampani na Kickstarteru. Ta běží do 15. března a tvůrci dosud vybrali přes 7,3 miliony korun, což je mnohanásobek původně požadované částky v hodnotě 312 tisíc korun. V kampani můžete hru Scholars of the South Tigris získat za v přepočtu 1 000 korun. Za 1 250 korun dostanete navíc set 50 kovových mincí. A jestli nemáte předchozí Cestovatele Jižního Tigridu, za 2 250 korun získáte kompletní balíček, jenž obsahuje novinku i předchozí hru. Ke každé úrovni dostanete zdarma speciální promo balíček.

Doprava je odhadovaná na 360 korun bez potřeby platit VAT a expedice zásilek je aktuálně očekávaná v listopadu. Důležitou informací pro nás ale je, že už nyní je potvrzený český překlad, který vyjde v podobném časovém období, ale v rámci kampaně ho nepořídíte. Takže jestli chcete Scholars of the South Tigris v češtině, doporučujeme si počkat na běžný prodej v obchodech. Nic vám ale nebrání v tom, abyste si hru vyzkoušeli v Tabletop Simulatoru.

Nejnovější články