Phalanx chystají novou verzi válečně-politické strategie Unhappy King Charles!
Novinka zdroj: Phalanx

Phalanx chystají novou verzi válečně-politické strategie Unhappy King Charles!

16. 6. 2023 8:56 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Občanské války nejsou žádnou legrací. Své o tom ví i Anglie, která si v letech 1642 až 1651 prošla důležitým obdobím, které zachycuje válečně-politická stolní strategie Unhappy King Charles! Vyšla původně už v roce 2008, což znamená, že v „nohách“ má již pár nachozených let, které se mohou negativně projevit na její dostupnosti i zestárlejší podobě. Od toho tu je ale vydavatelství Phalanx, které chce obstarat novou verzi.

Studio aktuálně prozkoumává zájem, kdy na svých stránkách umožňuje vytvořit předobjednávku za 45 eur (zhruba 1 080 korun). Když se pro ní rozhodne alespoň 300 zájemců, nová verze by se měla stát skutečností. Zároveň se ale její předobjednávková cena navýší (nejdříve na 52 eur, poté na 61 eur a nakonec až na 70 eur).

V době psaní článku se zatím vytvořilo 226 objednávek, tudíž cíl ještě splněný není. Pokud se nicméně požadavky naplní, je možné se těšit na výrazně přepracovanou hru, která přinese vábnější vizuál jednotlivých komponent a mimo jiné i oku lahodící krabici. Novinky se propíší i do hraní, které bude přehlednější díky přidání kartonových figurek, nových karet frakcí a generálů, dodatečných ukazatelů postupu či předělané prezentaci ovládání oblastí a pevností. Tyto změny by měly potěšit jak hráče původní verze, tak i nováčky, pro které bude nástup do zážitku o něco přístupnější.

Jestli jste o Unhappy King Charles! zatím neslyšeli, tak jde o karetní dvojkovku, kde hráči bojují o nadvládu nad Anglií. Titul věrně zachycuje události ze zmíněné občanské války, kdy zároveň nabízí bojování o klíčová místa. Svou armádu samozřejmě musíte podpořit dostatečným množstvím zdrojů, které lze získat z různých ekonomicky výhodných míst. Logicky pak ve hře nechybí politika, kdy se budete snažit ovlivňovat své spojence a nepřátele. Podle toho, kdo vyhraje, pak v Anglii zavládne monarchie, nebo parlament.

Už z tohoto popisu je jasné, že jde o docela komplexní strategii, která není vhodná pro úplné začátečníky. Zároveň je dobré říct, že jedna partie vám zabere klidně více než 4 hodiny, takže nejde ani o vhodnou volbu pro netrpělivé. Na druhou stranu se může jednat o ideální produkt pro všechny, kteří chtějí zažít anglickou občanskou válku na stole bez toho, aniž by si museli kupovat hromadu různých figurek v rámci nějakého wargamingu.

Nejnovější články