Nová řada populárních her jako Dobble a Cortex si dává za cíl pomáhat hráčům s kognitivními poruchami
Novinka zdroj: Blackfire

Nová řada populárních her jako Dobble a Cortex si dává za cíl pomáhat hráčům s kognitivními poruchami

15. 9. 2023 13:01 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Hraní deskových her je zábavou, kterou by si měli plně užívat všichni hráči, a pokud má takové hraní i příznivé účinky, tím lépe. Právě přístupnost a pozitivní vlivy se snoubí v nové herní řadě Access+, která přizpůsobuje oblíbené hry vydavatelství Blackfire k podpoře nápravy kognitivních poruch.

Řada je proto určená především pro hráče, kteří trpí neurodegenerativními onemocněními a souvisejícími poruchami, mezi které patří třeba autismus nebo alzheimerova choroba. Jejich hraním se stimuluje mnoho kognitivních funkcí a podporuje se sociální interakce v uklidňujícím prostředí. Jedná se proto o vhodnou volbu do rodiny i do pečovatelských ústavů.

Jako první v této herní řadě u nás vychází velepopulární postřehové Dobble, zábavná party hra Cortex a karetní Kdy se to stalo?. Počítá se ale i s dalšími tituly. Plán je takový, že vyjde jedna nová hra ročně. Všechny vznikají na základě klinických dat oddělení Asmodee Research, prošly poctivým zkoušením v praxi a jejich přínos potvrzují i odborníci ze zdravotnictví.

zdroj: Blackfire

„Hraní možná uzdravuje, ale bezpochyby uklidňuje, posiluje a rozvíjí. Zřejmě právě proto hry patří k mnoha nástrojům facilitace, které každodenně využíváme při práci s pacienty, ať již ke stimulaci špatné paměti, zlepšení narušené pozornosti a projekčních schopností či oživení motorických dovedností,“ vyjádřil se k pozitivnímu účinku nemocniční psychiatr Christophe Debien.

Pokud sami něco takového využijete, případně máte někoho takového ve svém okolí, není nic jednoduššího, než zamířit do oficiálního obchodu České alzheimerovské společnosti a spolu s hrami pořídit i další užitečné pomůcky. Cena her se pohybuje kolem 649 korun. Blackfire se navíc rozhodl, že za každý prodaný kus přispěje 35 korun nadaci NAUTIS, jež pomáhá lidem s autismem a jejich bližním.

Nejnovější články