Nejvýdělečnějším Kickstarterem roku je deskovka od tvůrců This War of Mine
Novinka zdroj: Awaken Realms Digital

Nejvýdělečnějším Kickstarterem roku je deskovka od tvůrců This War of Mine

2. 1. 2019 14:25 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Kickstarterová kampaň hry Tainted Grail: The Fall of Avalon skončila minulý pátek obrovským úspěchem. Dnes už věhlasnému studiu Awaken Realms se na svou další obří deskovku podařilo vybrat téměř 5 milionů liber, respektive 141 milionů korun.

To projektu napomohlo k celkovému 13. místu z hlediska nejvýdělečnějších kickstarterových kampaní v historii a stal se 4. nejvýdělečnější deskovkou. Kingdom Death: Monster 1.5, Výbušná koťátka a 7th Continent (dojmy) se tak stále drží na stupních vítězů.

Popravdě není úspěch takovýchto rozměrů úplně překvapivý. Už předchozí projekty od Awaken Realms přitáhly velkou pozornost. Jak adaptace This War of Mine (recenze), tak i Lords of Hellas (recenze), Nemesis a The Edge přilákaly desetitisíce zákazníků a naštěstí se ze všech vyklubaly povedené kousky. Studio už dokázalo, že umí udělat poutavé vyprávění formou obsáhlé knihy, krásné figurky a zajímavé mechanismy.

Tainted Grail zdroj: tisková zpráva

Nic jiného se od Tainted Grail neočekává. Také nabízí velké detailní miniatury, obsáhlou knihu příběhů, a snad se jako kooperativní hra ujme i z hlediska hratelnosti. Co se týče zasazení, vydáváte se do světa inspirovaného legendou o králi Artušovi, který s ostatními hráči prozkoumáváte a snažíte se v něm přežít.

Hra sází na RPG prvky a souboje řešené kartami. Nadto vás čeká spousta textu nejen v knize příběhů, často nabízející nelehká rozhodnutí, jejichž následky se mohou objevit v dalších kapitolách příběhové kampaně. No prostě to zní skvěle, což vám potvrdí bezmála 42 tisíc backerů.

Tainted Grail zdroj: tisková zpráva

Kampaň už skončila, takže bohužel nemůžete přihodit alespoň 2 tisíce pro pořízení hry. Nicméně na vydání se nebude čekat několik let, protože Tainted Grail: The Fall of Avalon hodlá stihnout srpnový GenCon v Americe a následně logicky i říjnový Essen Spiel.

Rovněž není úplně nelogické doufat v českou verzi (vzhledem k míře textu by se hodila). Albi se postaralo o lokalizace This War of Mine a Lords of Hellas, v plánu má i malou, ale povedenou karetku Siege Storm. Mindok zase chystá počeštěnou Nemesis.

Jediná The Edge nemá bohužel moc šancí, ale Tainted Grail vzhledem k obrovskému zájmu je – troufám si tvrdit – minimálně v jednání. Třeba se kolem Vánoc nebo až v příštím roce dočkáme, a pokud ano, podíváme se na hru pěkně zblízka v BoardGame Clubu. Do té doby počítejte minimálně s Nemesis.

Nejnovější články