Na Útulná doupata příští rok naváže nová hra Festival zvířátek
Novinka zdroj: Kids Table BG

Na Útulná doupata příští rok naváže nová hra Festival zvířátek

15. 11. 2022 15:04 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Mladé české vydavatelství BoardBros před časem vydalo krásnou rodinnou hru Útulná doupata, v níž jste si v roli zvířátek s pomocí jednoduchého workerplacementu snažili vybudovat co nejútulnější doupě – sbírali jste suroviny, vařili z nich pokrmy a vyráběli věci, abyste si zajistili spokojený život. Osobně se mi hra velmi líbila, o čemž si můžete přečíst víc v mé recenzi.

„Útulná doupata jsou naše prodejně nejúspěšnější hra, a přitom teprve přichází jejich první Vánoce. Jen díky tomu, že jsme udělali větší print run, je ještě máme na skladě. Při našem standardním tisku by už byla hra dlouho vyprodaná. Uvidíme, co s prodeji udělá současná situace a začínající sezóna,“ prozradil webu ZeStolu.cz spoluzakladatel studia BoardBros David Navrátil.

Tvůrčí studio Kids Table Board Gaming (KTBG) se ale rozhodlo, že u jedné hry nezůstane. Prostředí Javorového údolí se proto v příštím roce rozšíří o další deskovou hru Maple Valley, kterou BoardBros rovněž vydá v češtině pod názvem Festival zvířátek.

Hry sdílí stejný styl ilustrací, ale nejen to. Z herního hlediska budete i ve Festivalu zvířátek sbírat suroviny na výrobu karet potěšení a s jejich pomocí bodovat, a i novinka je primárně rodinnou hrou, byť na své by si mohli opět přijít i zkušenější hráči.

maple valley 4 zdroj: Kids Table BG

Ale rozdíly tu samozřejmě jsou. Z příběhové hlediska už máte svá doupátka hotová a vaším novým úkolem je připravit festival na oslavu jara. Z tohoto důvodu se vydáváte na výpravy do lesů, kde se pídíte po nejrůznějších surovinách.

Festival zvířátek dále stojí na zcela odlišném mechanismu než jeho předchůdce. Tentokrát budete mít co do činění s deckbuildingem, kdy do svého balíčku budete lákat nejrůznější zvířátka. Každé vám přitom pomůže pohybovat se po cestě jiným typem terénu, takže musíte dobře plánovat průběh svého tahu.

Festival zvířátek právě teď začíná svou pouť na Kickstarteru, což tedy znamená, že jeho vznik ještě není 100% jistý. Ale vzhledem k tomu, že kampaň Útulných doupat podpořilo téměř 9 tisíc lidí více než půl milionem kanadských dolarů, se asi tak nějak předpokládá, že pokračování nemůže selhat.

maple valley 3 zdroj: Kids Table BG

Vydavatelství BoardBros je poprvé ve své krátké historii součástí projektu už od tohoto bodu, což znamená, že v češtině vyjde úplně vše, co kampaň Festivalu zvířátek nabídne svým podporovatelům.

„Jsme nadšení, že se nám podařilo připojit se ke kampani. Je to pro nás nová, zajímavá zkušenost. Ale především můžeme našim zákazníkům v limitovaném množství nabídnout všechno, co dostanou backeři,“ uvádí Navrátil v tiskové zprávě.

Navrátil dále informuje potenciální zájemce, že hru sice můžou backovat na Kickstarteru, ale výhodnější pro ně bude počkat na české předobjednávky, k jejichž spuštění dojde na začátku příštího roku. Předobjednáním u BoardBros ušetříte na poštovném z Kickstarteru a zároveň vydavatele podpoříte napřímo.

„Kickstarterových verzí bude sice omezený počet, ale Bros počítají s tím, že se dostane na naprostou většinu zájemců,“ slibuje tisková zpráva. Tak snad půjde ve výrobě vše hladce a Festival zvířátek se na náš trh skutečně dostane v průběhu příštího roku.

Nejnovější články