Je tady první ukázka karet z nadcházejícího rozšíření March of the Machine pro Magic: The Gathering
Novinka zdroj: Billy Christian

Je tady první ukázka karet z nadcházejícího rozšíření March of the Machine pro Magic: The Gathering

23. 2. 2023 9:44 | Deskovky | autor: Michal Krupička |

Jak napovídá název nové edice March of the Machine, stroje jsou na pochodu a phyrexiánské armády útočí na celé multiversum. Což je první věc, v čem je nová edice karetní hry Magic: The Gathering výjimečná. Většinou se totiž nová edice karet soustředí na jediný svět. To tu neplatí. Tentokrát se nepřátelé vynořují doopravdy všude, a to dává tvůrcům možnost vybrat karty ze všech koutů příběhového pozadí hry a postavit je do boje v epickém konfliktu.

To ukazují i první představené karty, zatímco další spoilery pak přijdou 29. března a budou pokračovat až do 5. dubna. S další várkou karet taky přijde první trailer a den předtím už budeme znát i kompletní příběh nové expanze. Zatím se můžeme jenom dohadovat, co všechno se stane, i když náznaky už tu jsou.

Dojde na pár starých známých, jako je třeba Heliod, jeden z bohů Therosu, který doslova představuje právo, spravedlnost a pospolitost. Na kartě Heliod, the Warped Eclipse se změní v jedno z pyrexiánských moster. Podobný osud zřejmě potká i elementála všech živlů Omnatha, jak je vidět na kartě Omnath, Locus of All.

Magic The Gathering - March of the Machine - Ghalta and Mavren March of the Machine - Ghalta and Mavren | zdroj: Wizards of the Coast

Na druhé straně tu máme ty, kteří se invazi postaví. Jako první z Planeswalkerů se nám ukázala ohnivá čarodějka Chandra, Hope's Beacon. S ní ale přichází i další legendární bytosti a nejsou samy. Tentokrát totiž jsou na kartách ve dvou. Ghalta a Marven třeba na své kartě spojují zeleného dinosaura a bílou upírku. Jejich schopnosti si navíc zachovávají identitu starších karet, kde byli samostatně. Hráč si teď při jejich útoku vybere, zda bude tvořit jediného velkého dinosaura se schopností trample, nebo hejno slabých upírů s lifelinkem. Uvidíme, kolik takových zajímavých karet (minimálně z hlediska příběhu) se ještě ukáže.

Zatím známe tři taková spojenectví. V tento moment se zdá asi nejzajímavější Thalia and The Gitrog Monster, která za čtyři many umožní kontrolovat bojiště pomocí first strike spojeným s deathtouchem a tím, že hráč, který kartu kontroluje, může hrát zemi navíc. Oponenta zase oslabí tím, že jeho bytosti chodí do hry tapnuté. Jedinou její slabinou je, že za její útok se platí obětováním země nebo bytosti.

Magic The Gathering - March of the Machine - Towashi March of the Machine - Towashi | zdroj: Wizards of the Coast

I země, které nám jsou představené, ukazují už známá místa multiversa, jenže tentokrát postižená mechanickým vlivem Phyrexie. Těžko říct, jak se z takové míry poškození multiversum vzpamatuje a kdo nakonec Elesh Norn porazí. Malý náznak ale dává karta Moment of Truth. Její doplňkový text totiž říká: „Na srázu věčnosti, Elspeth učinila volbu. Boj neskončí bez ní.“ Tahle známá hrdinka totiž naposledy zmizela po souboji s Jacem neznámo kam a s sebou vzala i artefakt známý jako Sylex. Ten je schopný ničit celé světy a během událostí předchozích rozšíření byl znovu vytvořený právě pro boj s Novou Phyrexií. Poprvé se ale objevil už v edici Antiquities z roku 1994.

Každopádně příběhově i karetně je toho pořád dost co odhalovat. Co ale určitě stojí za zmínku, je návrat rozšíření Planechase. To do hry přidává karty jednotlivých světů Magic: The Gathering. Každý z nich má nějaký efekt na hru a hráči mohou házet kostkou, která má čtyři prázdná místa, jedno pro Chaos a druhé pro Planechase. Pokud padne chaos, vyvolá se speciální efekt sféry a pokud Planechase, cestuje se na další náhodnou sféru z vrchu balíčku. Planechase je zábavné rozšíření, které zvládne zamíchat karty každé partie a hráčům, kteří ho neznají, rozhodně doporučuji se na něj podívat.

No a co dál? Už víme, že nás bude čekat minimálně čtveřice druhů boosterů, pět před sestavených balíčků pro formát Commander a určitě i mnoho dalšího, o čem vás určitě před samotným vydáním edice budeme informovat.

Nejnovější články