Jaké stolní hry si můžete zahrát po zhlédnutí seriálu Fallout?
Téma zdroj: Modiphius Entertainment

Jaké stolní hry si můžete zahrát po zhlédnutí seriálu Fallout?

15. 4. 2024 17:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Nejnovější televizní zábavou je seriál Fallout od Amazonu, který adaptuje stejnojmennou videoherní sérii akčních RPG, v nichž prozkoumáváte apokalyptickou pustinu po jaderné válce. Seriál se díky bohu povedl a přiměl spoustu hráčů vrátit se k videohrám.

Co když ale nechcete po shlédnutí seriálu koukat na obrazovku, ale rádi byste dál prozkoumávali tajuplné světy plné vaultů, ghúlů, supermutantů a retrofuturistické elektroniky? V takovém případě vám stolní hry kryjí záda a níže jsou prakticky všechny momentálně dostupné možnosti (některé hry už může být obtížnější sehnat, takže se případně porozhlédněte po bazarech).

Fallout: Desková hra

Fallout: Desková hra zdroj: Blackfire

Fallout: Desková hra je – řekněme – typickým moderním stolním zpracováním videohry. Každý hráč má svou figurku, před vámi je náhodně sestavená mapa, kterou postupně objevujete, bojujete s monstry pomocí kostek a vzájemně si čtete příběhy.

Ale právě příběhová složka hry (spolu s RPG prvky systému S.P.E.C.I.A.L.) ji činí velice zajímavou, kdy sledujete nejrůznější malé úkoly napříč celou pustinou a mnoha kartami z naditého balíčku setkání.

Jen se to bohužel ve svém základu dost vleče a podmínky vítězství jsou nastavené dosti podivně. Proto silně doporučuji pořídit i rozšíření Atomová pouta, které umožňuje odehrát všechny scénáře kooperativně, kdy má hra mnohem větší smysl. Rozšíření Nová Kalifornie vám pak poslouží dalšími novými scénáři a systémy.

Fallout Shelter: Desková hra

Fallout Shelter: Desková hra zdroj: Blackfire

Jak už název napovídá, Fallout Shelter: Desková hra adaptuje primárně mobilní odbočku ve videoherní sérii. A v tomto případě jde prakticky o adaptaci jedna ku jedné. Takže i na stole si budete postupně budovat svůj podzemní bunkr.

To znamená, že budete k centrálnímu výtahu přikládat do řad karty místností, do nichž posléze vyšlete své obyvatele vaultu, kteří tam vykonají nejrůznější činnosti, aby vault udrželi v chodu a pomohli vám k vítězství.

Sice společně stavíte jen jeden vault, ale každý má na starosti jiné patro a cílem je mít ty nejšťastnější obyvatele pod zemí.

Fallout: Wasteland Warfare

Fallout: Wasteland Warfare zdroj: Modiphius Entertainment

S Fallout: Wasteland Warfare už se dostáváme do trochu náročnějších vod figurkového hraní. V tomto případě se totiž jedná o skirmishovou hru, v níž byste políčka herní mapy hledali marně. Pohyb vašich figurek je totiž svobodný, používáte k němu nejrůznější měřidla určující maximální vzdálenost pohybu.

Pracuje se tu s 3D terénem a kromě toho všeho je tato hra specifická i tím, že ji můžete hrát jak proti sobě v rámci napínavých duelů, tak i kooperativně či sólo, ať už v jednorázových hrách, nebo v dlouhodobější kampani.

A pokud do této deskovky náhodou „spadnete“, tak se připravte na nekončící zástup rozšíření, díky nimž do partie dostanete nejrůznější známé frakce, hrdiny, monstra či ikonické stavby, automaty a tak podobně.

Fallout: Factions – Nuka-World

Fallout Factions – Nuka-World zdroj: Modiphius Entertainment

Fallout: Factions – Nuka-World bude nejnovějším přírůstkem do rodiny stolních her podle Falloutu. Říkám bude, protože momentálně běží teprve předobjednávky a hra vyjde v polovině letošního července.

Nuka-World systémově vychází z Wasteland Warfare, ale zjednodušuje ho a činí ho tak přístupnější, navíc jednu partii odehrajete rychleji. Pořád se ale nepohybujeme v oblasti obyčejných deskovek – pravidla mají 80 stránek a figurky si nejprve musíte vyřezat z platíček a slepit.

Nicméně terén ve startovním balení tvoří budovy vytvořené z kartonu, díky čemuž je hra levnější a neztratí nic na funkčnosti, která s 3D prostředím pracuje. A i v tomto případě se počítá s dlouhodobější podporou, tedy třeba s novými frakcemi. A pokud už máte Wasteland Warfare, tak figurky budou kompatibilní.

Fallout: The Roleplaying Game

Fallout: The Roleplaying Game zdroj: Modiphius Entertainment

Fallout: The Roleplaying Game je jediným existujícím zástupcem značky Fallout na poli stolních RPG. Pokud se tedy nechcete svazovat mantily deskových her a vytvořit si libovolné vlastní dobrodružství ve světě Falloutu, tohle je vaše cesta.

RPGčko běží na osvědčeném systému 2d20, jsou k němu dostupná jak základní pravidla, tak starter set pro úplné nováčky, pomocné karty, kostky a nejrůznější předpřipravená dobrodružství.

A pokud byste hru chtěli jen vyzkoušet, můžete využít rychlá pravidla dostupná zdarma, zahrát si a zjistit, zda je to něco pro vás a měli byste investovat do plnohodnotného produktu.

Magic: The Gathering – Universes Beyond: Fallout

Magic: The Gathering Fallout zdroj: Wizards of the Coast

Nakonec takový malý bonus. Universes Beyond: Fallout totiž není vlastní hra, ale další z mnoha crossoverů sběratelské karetní hry Magic: The Gathering. Hraje se tedy podle standardních pravidel Magiců, ale originální obrázky a herní mechanismy jsou šité na míru postapokalyptickému tématu

Nejnovější články