Frosthaven váží skoro dvakrát tolik co Gloomhaven a do krabice ho dostal ponorkový inženýr
Novinka zdroj: Cephalofair Games

Frosthaven váží skoro dvakrát tolik co Gloomhaven a do krabice ho dostal ponorkový inženýr

9. 3. 2023 12:03 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Jedna z největších událostí letošního roku je rozhodně příchod veleočekávané deskovky Frosthaven, tedy nástupce Gloomhavenu, jehož kickstarterová kampaň je jednou z nejúspěšnějších v historii platformy. V těchto dnech finišuje dodávka hry jejím podporovatelům, zatímco na českou verzi hry od Albi si budete muset počkat do čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Spolu s doručováním se o hře díky rozhovoru na webu Polygon dozvídáme několik velmi zajímavých informací. Co můžete sami vidět na první pohled z nejrůznějších fotek na internetu porovnávajících velikosti krabic, tak Frosthaven je o něco větší, tedy zejména vyšší než Gloomhaven, což není nijak překvapivé.

Nicméně výsledná váha už překvapivá je. Frosthaven totiž váží cca 16 kilogramů, tedy zhruba o sedm víc než Gloomhaven. Může za to především přítomnost více než 2 500 karet, 27 kartonových plat, figurky, pořadače a mnoho dalšího.

Frosthaven zdroj: Albi

A aby se to všechno vešlo do jedné krabice, najali si tvůrci ze studia Cephalofair Games společnost Mess-AXP Game Inserts, která se zabývá úložnými řešeními her a jíž vede Matt Healey. Ten dříve pracoval jako inženýr v konstrukci ponorek a k jeho práci mimo jiné patřilo vměstnat obří motory do malého prostoru, kdy se může pochlubit tím, že dokonce ušetřil místo v ponorce oproti plánům a vznikl tak prostor pro další věci.

Díky jeho expertíze se téměř dvakrát více váhy vešlo do krabice, která není ani zdaleka dvojnásobně veliká. Polygon se logicky zajímal, proč se jednoduše neudělala větší krabice, ale důvodem co nejmenších rozměrů je samozřejmě snaha docílit co nejnižšího poštovného, které se kromě váhy odvíjí právě i od celkového objemu.

Na toto konto se vyjádřil i tvůrce hry Isaac Childres, který připomněl, jak se během pandemie zdražila cena kontejnerů ze 111 tisíc na až 560 tisíc korun a že načasování dodání Frosthavenu vyšlo ještě relativně dobře na zhruba 220 tisíc korun za kontejner.

A přestože se tedy podařilo nacpat vše, co tento megalomanský projekt obsahuje do ještě relativně střídmě velké krabice, tak Matt Healey není úplně stoprocentně spokojený. Byl by rád za alespoň dalších 25 milimetrů výšky, aby se do krabice lépe vešly mapové díly. Zároveň rovnou zapomeňte na to, že by se do krabice vešly karty v obalech.

Už vám dělá Frosthaven z Kickstarteru radost, nebo čekáte na českou edici?

Nejnovější články